- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Промењена одлука: Амерички ловци летеће изнад Брчког и Тузле, не и изнад Српске

© AP Photo / Vadim Ghirda Ф-16
 Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Амбасада САД у Сарајеву објавила је детаље прелета два америчка ловца Ф-16 изнад БиХ, прецизирајући да ће они летети изнад Брчког и Тузле. Првобитно је најављено да ће три ловца прелетати Републику Српску уочи прославе њеног празника.
Америчка амбасада у Сарајеву прецизира да ће “борбени соколови" Америчког ваздухопловства извести билатералну копнено-ваздушну вежбу са ЈТАК тимовима из састава Специјалних снага Војске САД и и Оружаних снага БиХ на подручју Тузле и Брчког данас у поподневним сатима.
Летови ће бити изведени у време када почиње Свечана академија поводом 9. јануара, Дана Републике Српске у Бањалуци и другим градовима и општинама у Републици Српској.
“Ова билатерална обука спроводи се у склопу напредног степена сарадње између две војске која доприноси миру и сигурности на Западном Балкану, те показује посвећеност Сједињених Држава територијалном интегритету БиХ у јеку анти-дејтонских и сецесионистичких активности. Сједињене Државе стално наглашавају да Устав БиХ не предвиђа право на отцепљење, те да ће деловати уколико неко покуша да промени овај основни елемент Дејтона", навели су из америчке Амбасаде у БиХ.
Напомињу да се ова обука спроводи у склопу активности Америчких оружаних снага на размени тактике, оперативних метода и процедура са ОСБиХ.
“Ову мисију подржаваће и летелица КЦ-135 Стратотанкер која ће обезбедити допуну горива у ваздуху за летилице Ф-16 изнад територије ентитета Република Српска у Босни и Херцеговини. Јединице Америчког ваздухопловства за Европу и Африку редовно се војно ангажују са регионалним партнерима с циљем осигурања обуке, побољшања интероперабилности и демонстрирања наше заједничке посвећености истим сигурносним циљевима. Босна и Херцеговина кључни је партнер САД и има заједнички циљ у осигурању регионалне стабилности“, наводи се у саопштену.
Америчке летелице вратиће се у базу одмах након завршетка мисије. Способност брзог размештања, лоцирања мете и повратка у базу показују капацитете САД да пројектују снагу било где у најкраћем могућем року и да делују заједно са савезницима и партнерима.
“ЈТАКтимови састоје се од посебно обучених припадника који усмеравају дејство борбених летелица које пружају блиску ваздушну подршку. ЈТАЦ тимови су кључна веза између војних јединица на терену и у ваздуху. ЈТАЦ тимови се користе као копнена претходница за усмеравање деловања војних летелица које делују као подршка копненим снагама. ЈТАЦ тимови Европске команде Америчких специјалних снага кључни су тактички тимови који пружају подршку конвенционалним јединицама, укључујући јединице Америчког ваздухопловства за Европу и Африку. Њихове вештине и јединствена обука чине их вишеструко делотворним”, наводи се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала