- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дани Александринског позоришта почињу у уторак у Бањалуци

© Фото : Pexels/Photo by Monica Silvestre позориште
позориште - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
У Бањалуци 9. јануара, на Дан Републике Српске, почињу Дани Александринског позоришта.
Ова манифестација се по други пут одржава у Српској. Пре годину дана Руско национално драмско позориште (Александринско позориште) први пут је гостовало у Бањалуци, а на сцени Народног позоришта Републике Српске приказана је представа „Желим да живим!“.
„За 9. јануар 2024. на сцени Народног позоришта Републике Српске планирана је представа „Евгеније Оњегин. Поглавља из романа“. Монодрама у извођењу народног уметника Русије и добитника бројних државних награда СССР-а и Русије Петра Семака настала је према једном од најзначајнијих дела руске књижевности - роману у стиховима Александра Сергејевича Пушкина „Евгеније Оњегин“. Оњегинов живот на селу, његово упознавање са светом имања Ларинових, однос према Татјаниној љубави, двобој са Ленским - догађаји су којима се бави драмски комад. Режисер представе је признати мајстор жанра монодраме народни уметник Русије и глумац Александринског позоришта Игор Волков“, наводи се у саопштењу.
У оквиру креативног и едукативног програма Дана Александринског позоришта у Републици Српској Петар Семак ће одржати и радионицу за студенте Академије уметности Универзитета у Бањалуци.
Пројекат „Дани Александринског позоришта“ реализује се уз подршку Председника Републике Српске Милорада Додика.
„Дани Александринског позоришта у Бањалуци отварају циклус наших иностраних гостовања у 2024. години и већ постају добра традиција за национална позоришта Русије и Републике Српске. Креативни и едукативни програм наше сарадње у 2023. години већ је обухватио низ успешно реализованих пројеката, међу којима је гостовање Александринке у Бањалуци и одржавање изложбе „Одабране слике руске сцене” у јануару, међународно гостовање образовног пројекта „Национална позоришна школа“ у марту, учешће делегације на челу са директорком Народног позоришта Републике Српске Дијаном Грбић на Руској креативној недељи на нашем Далеком истоку у мају, па на Међународном културном форуму, односно Форуму уједињених култура у Санкт Петербургу у новембру. Наше заједничко стваралачко кретање једних према другима наставиће се и ове године. Народно позориште Републике Српске позвано је да учествује на 15. Међународном позоришном фестивалу „Александрински“ у јесен 2024. године у Санкт Петербургу“, истакао је директор Александринског позоришта Сергеј Емељанов.
У саопштењу се каже да ће у оквиру пословног програма Дана Александринског позоришта у Републици Српској бити уприличено потписивање Споразума о сарадњи између Александринског позоришта и Академије уметности Универзитета у Бањалуци.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала