- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Лансирана ракета Вулкан: Америка покренула мисију слетања на Месец /видео/

© AP Photo / NASA via APЛансирана ракета Вулкан
Лансирана ракета Вулкан - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Први амерички лунарни модул у последњих 50 година лансиран је данас ка Месецу, покренувши надметање приватних компанија у трци за испоруке нових летелица НАСА и другим потенцијалним купцима.
Модул Перегрин компаније Астроботик Технологџи лансиран је на потпуно новој ракети Вулкан компаније Јунајтед Лаунч Алајанс (УЛА), преноси АП.
Ракета Вулкан је пред свитање полетела са космодрома на Флориди и однела модул у орбиту око Месеца, а покушај слетања планиран је за 23. фебруар.
Компанија Астроботик Технологџи из Питсбурга има за циљ да буде прва приватна фирма која је успешно слетела на Месец, што су постигле само четири државе.
Последњи пут су САД покренуле мисију слетања на Месец у децембру 1972. године, када су Џин Кернан и Харисон Шмит из Апола 17 постали 11. и 12. човек који су ходали Месецом и тај догађај представља врхунац ере у којој је доминирала НАСА.
Нови програм свемирске агенције Артемис, назван по сестри близнакињи грчког бога Аполона, настоји да врати астронауте на површину Месеца у наредних неколико година, али прво ће, вероватно пре краја ове године, полетети модул са четири астронаута који ће само кружити у орбити Месеца.
Ракета Вулкан која је данас лансирана дугачка је 61 метар и заправо је надограђена верзија изузетно успешне ракете Атлас В коју су произвели Боинг и Локид-Мартин у оквиру заједничке компаније УЛА (Јунајтед Лаунч Алајанс), али која се постепено повлачи из употребе, наводи Ројтерс.
Компанија милијардера Џефа Безоса, Блу Ориџин обезбедила је два главна мотора за ракету која је данас лансирана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала