- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Линта: На Бадњи дан у Сплиту подстицана мржња према Србима, желе оснивање Хрватске православне цркве

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Застава Хрватске
Застава Хрватске  - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је данас да се у општини Дицмо, код Сплита, на Бадњи дан подстицала отворена мржња и насиље против Српске православне цркве и Срба, и то у присуству изасланика председника Хрватске Зорана Милановића, потпредседника Владе и министра ветерана Томе Медвједа и потпредседника Хрватског сабора.
"У ресторану 'Камен' у Дицму одржан је 6. јануара пријем поводом Бадњака и Божића, који је организовао проусташко удружење Хрватски православни центар из Вуковара, на чијем је челу хрватски ветеран Предраг Мишић из Вуковара. Грб његовог удружења је у суштини грб Хрватске православне цркве коју је Павелић основао 1942. године", наводи се у саопштењу.
Како истиче Линта, хлавни циљ Хрватског православног центра јесте оснивање Хрватске православне цркве.
"Мишић каже да треба забранити деловање Српске православне цркве јер је ширила нетрпељивост према другим народима, а нарочито према хрватском народу. Чланови његовог удружења, према Мишићу, могу бити само они који славе оснивање Хрватске, који поштују обележја ХОС-а, односно поштују геноцидну НДХ и усташки поздрав 'За дом спремни' и који Србију, ЈНА и крајишке Србе сматрају агресорима, а тзв. Домовински рат праведним и ослободилачким ратом", пише у саопштењу.
Међу гостима су, уз остале, били генерал Маријан Марековић, изасланик председника Хрватске Зорана Милановића; Динко Тандара, изасланик потпредседника Владе и министра хрватских ветерана Томе Медведа; Анте Санадер, потпредседник Хрватског сабора; Иван Пенава, градоначелник Вуковара; отворени следбеник усташког покрета Марко Скејо; командант 9. бојне ХОС-а; одборници жупанијске скупштине и сплитског Градског већа и други.
Линта сматра да институције Европске уније неће ни овај пут реаговати и јавно осудити ширење жестоке мржње и насиља против Српске православне цркве и српског народа и рехабилитацију геноцидне НДХ уз прећутну сагласност хрватске власти, додаје се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала