- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Рудари тражили угаљ, а пронашли нешто неупоредиво вредније /видео, фото/

© Фото : rawpixel.com / IngПећина
Пећина - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Рудари из рудника угља у америчкој савезној држави Северној Дакоти открили су два метра дугу кљову мамута стару најмање 10.000 година, јавили су амерички медији.
Рудари су ископали кљову из старог корита потока, дубоког око 12 метара, у руднику Фридом у близини Беулаха који заузима површину од 18.210 хектара и производи до 16 милиона тона лигнита годишње.
Након што су уочиле кљову, рударске екипе су престале да копају на том подручју и позвале су стручњаке, који су проценили да је кост стара између 10.000 и 100.000 година.
Џеф Персон, палеонтолог из Геолошког института Северне Дакоте, био је врло изненађен чињеницом да кљова мамута није претрпела већу штету, с обзиром на огромну рударску опрему која се користи на том месту. Накнадним копањем, пронађено је још костију, више од 20.
Мамути су некада живели у деловима Африке, Азије, Европе и Свеверне Америке. Примерци су пронађени широм Сједињених Америчких Држава и Канаде, рекао је Пол Улман, палеонтолог за кичмењаке са Универзитета Северне Дакоте.
Према подацима Геолошког института, мамути су у Северној Дакоти изумрли пре око 10.000 година. Били су већи од данашњих слонова и прекривени густом вуном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала