- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Дан Републике обележавамо јачи, стабилнији и институционално сређенији

© Фото : Председништво Републике СрпскеПочело обележавање Дана Републике Српске
Почело обележавање Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
Пратите нас
Обележавање Дана Републике Српске почело је полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија и на Тргу палих бораца Народноослободилчког рата у Бањалуци.
Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић као и председник Владе Српске Радован Вишковић.
"Република Српска је показала да је заједница љубави и солидарности. Прославили смо многе празнике последњих дана у миру, срећи и толеранцији", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Полагањем венаца почиње обележавање Дана Републике. Обележавамо га бољи, јачи, стабилнији, институционално сређенији", нагласио је Додик.

Додик је истакао да данас Република Српска показује способност да може да управља и да може да егзистира у отежаним околностима у којима се води хибридни рат против Српске од појединих земаља запада.
"Дан Републике Српске је празник мира и слободе", поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Навела је да сви желе мирну и стабилну Српску. "И на томе ћемо радити у будућности", навела је Цвијановићева.
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Србе Српска њихов браник и вечна категорија чији ће се рођендан, 9. јануар, увек славити.
Вишковић је рекао да да се не може оспоравати датум нечијег рођења и поручио свима који нападају Републику Српску да је то одраз њихове немоћи.
За поподне у Бањалуци је поводом Дана Републике, 9. јануара, најављена Свечана академија и пријем.
Институције, званичници и грађани Републике Српске и ове године ће рођендан Републике обележити низом манифестација, свечано и достојанствено. Централни догађај поводом прославе Дана Републике биће 9. јануара, за када је предвиђен свечани дефиле улицама Бањалуке. У свечаном дефилеу учествоваће више од 900 припадника МУП-а Републике Српске, подељених у ешалоне.
Оно што је новина јесте да ће први пут у дефилеу, заједно са старијим колегама, учествовати и кадети Средње школе унутрашњих послова. Поред њих, улицама Бањалуке ће продефиловати и представници више институција Републике Српске, као и цивилног сектора.
Предвиђена је додела одликовања и полагање венаца и цвећа на Споменик палим борцима Војске Српске, Споменик борцима НОР-а, Спомен-костурници, Споменику бањалучким бебама и на спомен-обележу бившем председнику Републике Српске Милану Јелићу.
У вечерњим сатимa на централном бањалучком Тргу Крајина биће уприличен концерт на којем ће наступити Даница Црногорчевић, која ће том приликом премијерно извести песму "За живот Српске", а затим и "Пукни зоро" заједно са Полицијским оркестром МУП-а Републике Српске.
На небу изнад Бањалуке најављен је "дрон спектакл", који ће бити приређен помоћу технологије видео-мапирања уз помоћ 200 ових летилица.
Осим у Бањалуци, Дан Републике Српске биће свечано обележен и у свим градовима и општинама Српска, као и у Брчко дистрикту.

Прослава у атмосфери највећих притисака

Дан Републике Српске, 32 година од његовог проглашења, обележава се у атмосфери највећих притисака до сада и отворених претњи високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом, дела међународне заједнице и званичника Федерације БиХ, који овај свечани празник за Српску доживљавају неуставним.
Република Српска је настала 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.
Уставни суд БиХ, који чине и три иностране судије, јесте неуставним прогласио Дан Републике Српске, с тим да према тој одлуци није спорно да Српска има свој дан, али је спорно да то буде 9. јануар, када, иначе, Српска православна црква обележава Светог Стефана, подсећа Танјуг.
Коментаришући притиске и оспоравања прославе, председник Републике Српске Милорад Додик поручио је прошле седмице да је 9. јануар Дан Републике и да то не може да буде ниједан други дан.
"Не може неко са стране доћи и нама рећи шта ћемо обележавати. То је исто као кад би неко дошао и нама рекао да 7. јануар није Божић - тако ми то гледамо", рекао је тада Додик новинарима у Бањалуци.
Он је подсетио да је Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, а да су касније стране и бошњачке судије у Уставном суду БиХ окарактерисале да тај датум "неког вређа, иако не вређа никога".
"Одрећи се тог дана, једнако је одрећи се себе, своје историје, погазити све, прихватити да сте спремни да слушате диктат муслимана и странаца и на тај начин мењате свој карактер и обележје, а то није могуће", навео је Додик.
Нагласио је да су Срби 9. јануара 1992. године "донели одлуку историјског карактера коју су потврдили на референдуму на којем су јасно рекли да је 9. јануар Дан Републике".
"Не постоји сила која би то могла да забрани", поручио је Додик.
Оспоравање 9. јануара, Дана Републике Српске у Федерацији БиХ и делу међународне заједнице иде дотле да су у суботу, на Бадњи дан, у Сарајеву одржани протести групе људи који су, како су навели, тражили "да се транспарентно одговори расположивим снагама одбране државе".
Протесту је претходило упозорење Кристијана Шмита да је непоштовање одлука Уставног суда БиХ кривично дело према Кривичном закону БиХ и позвао Полицију и Тужилаштво БиХ да у том смислу предузму кораке.
Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез најавио је да ће сви припадници Оружаних снага БиХ и Министарства одбране БиХ, ако буду присуствовали обележавању Дана Републике Српске бити санкционисани.
Хелез је управо за данас најавио и летове америчких авиона изнад БиХ у оквиру, како је рекао, дела програма обуке припадника Оружаних снага БиХ од партнера из САД.
Амерички ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
РЕГИОН
Амерички борбени авиони надлетаће БиХ уочи Дана Републике Српске, реаговао Додик
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала