- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан Републике Српске - Америка објавила где види проблем

© Фото : Pexels/Photo by Brett Sayles Застава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Америчка Амбасада у Сарајеву саопштила је данас, поводом 9. јануара Дана Републике Српске, да проблем није у прослави празника, него у одлуци да то буде 9. јануар.
"Проблем не лежи у прослави празника, него у одлуци да то буде деветог јануара. Повезивање тог обележавања са православним верским празником у супротности је са неколико одредби Устава БиХ којима се забрањује дискриминација. Ово је ствар закона, а не нечијег мишљења", наводи се у саопштењу.
Додају да члан 3 Дејтонског Устава прописује да се ентитети у потпуности морају придржавати одлука институција БиХ, укључујући и коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ.
"Према Кривичном закону БиХ, непоштовање пресуда Уставног суда БиХ представља кривично дело. И ово је ствар закона, а не нечијег мишљења. САД очекују да ће релевантне институције за спровођење закона и правосудне институције спровести истрагу о сваком случају кршења закона који је повезан са прославом Дана Републике Српске деветог јануара", навели су из Амбасаде САД.
Подсетили су и да су САД и пре реаговале на, како су навели, антидејтонска деловања и неће оклевати да то ураде и убудуће.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала