- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дијамантска киша могла би бити много чешћа појава у свемиру него што се раније мислило

© Фото : YT/TomoNews USКиша дијаманта - илустрација
Киша дијаманта - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Нова студија показала је да планете могу имати дијамантску кишу на нижим температурама, што доводи у питање досадашње претпоставке о динамици космичких падавина.
Ледене планете би могле имати честу појаву - дијамантску кишу. Супротно ранијим веровањима, дијаманти се могу формирати на мање екстремним температурама него што се раније мислило, што потенцијално чини таложење дијаманата уобичајеним у леденим дивовима.
Ранији експерименти су створили забуну око услова за формирање дијаманата на планетама попут Урана и Нептуна. Изведене су две врсте експеримената - динамичка компресија која укључује изненадне ударе и статичка компресија која укључује постепену компресију. Претходни експерименти динамичке компресије захтевали су више температуре и притиске да би се формирао дијамант.
Мунго Фрост и колеге из америчке Националне акцелераторске лабораторије СЛАЦ извели су иновативне експерименте статичке компресије са динамичким загревањем. Стисли су полистирен, сличан стиропору, између дијаманата и изложили га импулсима рендгенских зрака. Дијаманти су се појавили на приближно 2.200°Ц и под притиском од 19 гигапаскала, одражавајући услове у плитким унутрашњостима планета попут Урана и Нептуна.
За разлику од резултата раније динамичке компресије, ови притисци су били знатно нижи, што доводи у питање оне раније утврђене резултате, преноси портал Њу сајентист.
„Наши резултати се нису поклапали са претходно утврђеним резултатима и то није било оно што смо очекивали да видимо, али су се лепо уклопили и на неки начин повезивали све заједно“, објаснио је Фрост. Разлика у временским оквирима може објаснити зашто је формирање дијаманата под ниским притиском изостало у ранијим експериментима динамичке компресије.
Откриће студије, које је објављено у часопису Нејчр Астрономи, сугерише могућност дијамантских пљускова на мањим егзопланетама. Међу више од 5.600 потврђених егзопланета, више од 1.900 може имати дијамантске кише, мењајући претходне претпоставке о учесталости таквих планетарних појава у универзуму.
Поред тога, у нашем соларном систему, дијаманти би се могли формирати на мањим дубинама него што се раније мислило, што утиче на наше разумевање унутрашњости џиновских планета. Плића формација могла би утицати на пролазак дијамантске кише кроз слој леда ка центрима ових планета, утичући на слабо позната магнетна поља. Ново откриће такође отвара нове перспективе планетарне динамике и појаве падавина.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала