- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Наоружавање Француске на првом месту: Нови премијер најављује приоритете у свом мандату

© AFP 2023 / JOSEPH EIDФранцуска војска
Француска војска - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Новоименовани француски премијер Габријел Атал захвалио је данас председнику Емануелу Макрону на именовању додавши да ће један од његових главних приоритета бити поновно наоружавање Француске.
„Хвала господине председниче на поверењу“, написао је Атал на друштвеној мрежи Икс и навео да ће се његова политика базирати на „задржавању контроле над нашом судбином, искоришћавању француског потенцијала и поновном наоружавању наше земље“.
Атал је додао да је последњих месеци посветио сву своју енергију на обнови француског образовног система.
„Ја носим овај циљ са собом у Матињон. То је мајка свих битака“, поручио је он.
Габријел Атал (34) именован је раније данас за новог премијера Француске, чиме је постао најмлађи премијер у историји те земље.
Атал је први француски премијер који је јавно декларисани хомосексуалац, а за време првог Макроновог мандата био је у романтичној вези са његовим политичким саветником Стефаном Сежурнеом.
Социјалистичкој партији приступио је када је имао 17 година, а за време пандемије вируса корона именован је за портпарола владе, што је била прва значајнија јавна функција коју је обављао, пренео је Танјуг. Прошле године изабран је за министра националног образовања, а прва одлука коју је донео на тој функцији била је забрана ношења абаје у државним школама, муслиманске женске одеће која покрива цело тело, чиме је стекао популарност код конзервативних бирача.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала