- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачка влада усвојила мере штедње, очекује се одлука Парламента

© Sputnik / Игорь ЗарембоНемачка застава
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Савезна немачка влада постигла је договор о додатним мерама штедње, пишу немачки медији и додају да се у Нацрту закона о финансирању буџета налази, између осталог, и контроверзно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи.
Влада очекује да ће буџет најпре бити одобрен у јануару у Бундестагу, потом на седници 2. фебруара и у Бундесрату, већу немачких покрајина, а до тада је на снази тзв. привремено управљање буџетом.
Те мере штедње су неопходне јер, према ранијој пресуди Савезног уставног суда, влада мора да надокнади финансијски недостатак од око 30 милијарди евра у основном буџету, као и у Фонду за климу и трансформацију, наводе медији.
Од маја ће тако бити повећане таксе на авионске карте. У зависности од крајње дестинације путовања, она би требало да порасте за готово петину - на 15,53 до 70,83 евра по путнику.
Такса на карте наплаћиваће се свим путницима који полећу са немачких аеродрома. Доплату ће морати да плате авио-компаније, али оне ће то моћи да пребаце на терет путника. На основу тога влада у Берлину ове године очекује додатни приход од око 400 милиона евра.
Влада је такође остала и при одлуци о веома контроверзном смањењу субвенција у области аграра - и то упркос протестима пољопривредника. Реч је постепеном укидање пореских олакшица за дизел.
"То је посебан допринос смањењу субвенција које штете клими", наводи се у Нацрту владе. Пољопривредници су до сада могли да добију делимичан поврат пореза на енергију за дизел, уз надокнаду од 21,48 центи по литру.
Владајућа немачка коалиција заправо је првобитно намеравала да одмах и потпуно укине ту помоћ која се давала још од 1951. године. Погођени пољопривредници и фирме у сектору аграра сада су ипак добили више времена да се прилагоде.
Ове године ће стопа олакшица бити смањена за 40 одсто, а у 2025. и 2026. за додатних 30 процената. Од 2026. тих субвенција више не би требало да буде. Владајућа коалиција је прошле недеље одустала од првобитно планираног укидања ослобађања од пореза на пољопривредне машине.
Кабинет је дао и зелено светло за планирано смањење социјалне помоћи за незапослене, тзв. "Бургергелд", а бирои за запошљавање убудуће ће бити у могућности да у потпуности, али највише на два месеца, укину бенефиције оним незапосленима који упорно одбијају да почну да раде.
Очекује се да ће та уредба донети уштеду од око 170 милиона евра годишње - и то 150 милиона за савезну владу и 20 милиона за општине. Притом не би требало да буде укинута помоћ која се даје за становање и грејање.
Поред тога, укида се и тзв. бонус на социјалну помоћ од 75 евра месечно који је уведен за даље усавршавање незапослених, али оног које нема за циљ стицање стручне дипломе. Очекује се да ће то донети додатну уштеду од 100 милиона евра. Обука која има за циљ стицање стручне дипломе и даље ће се подржавати са 150 евра месечно.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала