- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Студија запањила свет: Да ли ико слути шта све садржи флаширана вода и шта то значи за наше тело

© Фото : Pexels/Photo by George Becker флаширана вода
флаширана вода - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Ново истраживање открило је да литар флаширане воде садржи стотине хиљада комада нанопластике, за коју стручњаци верују да може да изазове здравствене ризике попут гастроинтестиналних поремећаја, урођених мана и повећане смртности.
Истраживање које су водили научници са Универзитета Колумбија открило је да литар флаширане воде у просеку садржи око 240.000 детектованих нанопластичних фрагмената. То су подаци студије објављене у понедељак у часопису „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Седам најчешћих врста пластике у води

Нанопластика представља ситне невидљиве честице, мање од микропластике, а дужина им је мања од једног микрометра.
Истраживачи су тестирали три популарна бренда флаширане воде у САД (брендови нису именовани) и пронашли између 110.000 до 370.000 честица у сваком литру; 90% пронађених пластика биле су нанопластике, док су преосталих 10% чиниле микропластике.
Седам најчешћих врста пластике је откривено у боцама, укључујући полиетилен (ПЕ) и полиетилен терефталат (ПЕТ) – од којег се праве флаше за воду – и полистирен (ПС), од којег се праве посуде од стиропора, али најчешће пронађена пластика била је полиамид (ПА), врста најлона.
Међутим, ових седам пластика чиниле су само 10% нанопластика пронађених у води – истраживачи немају појма које врсте нанопластике чини преосталих 90%, али зависно од врсте, могло би их бити десетине милиона у сваком литру.
Верује се да се ПЕТ и ПЕ налазе у материјалима за паковање боца и да се ослобађају током складиштења и транспорта, док се осталих пет пластика уносе пре или током производње воде, према подацима студије.
„Није неочекивано пронаћи толико честица“, рекао је главни аутор и докторант хемије на Колумбија универзитету Наиђин Киан (Naixin Qian) у саопштењу. „Идеја је да што су ствари мање, то их има више“.

Људи попију квадрилион нанопластике годишње

Американци сваке године купе 50 милијарди флаша воде, показују подаци непрофитне организације „Earth Day“. Претходна истраживања испитивала су колико пластичних честица има у флашираној води, укључујући студију из 2018. која је пронашла просечно 325 микропластичних честица по литру – нанопластика није била укључена.
Друга истраживања су се бавила количином пластике у флашираној води, али њихове процене нису укључивале пластику мању од једног микрометра, што значи да нанопластика није била део студије.
Људи који пију два литра флаширане воде дневно унесу око квадрилиона нанопластике годишње, према истраживању из 2023. објављеном у часопису „Environmental Science and Technology“, пренео је „Форбс“.
Будући да је нанопластика тако мала, може проћи кроз тело и ући у крвоток, плућа, срце и мозак. Иако се мало зна о нанопластици, научници верују да би могла да буде опаснија од микропластике јер је реактивнија, присутнија и може продирати на више места у телу. Нанопластика може да изазове упалну реакцију у цревима, као и оксидативни стрес – неравнотежу у ћелијама и ткивима. Такође може изазвати метаболичке поремећаје, према подацима истраживања из 2021. Нанопластика од полистирена може довести до повећане смртности, поремећаја раста, репродуктивних абнормалности и гастроинтестиналних проблема.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала