- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић: Шта Америку брига шта прослављамо, ми смо људи слова закона и устава

© Sputnik / Дејан СимићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Жељка Цвијановић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, изјавила је, поводом саопштења америчке амбасаде у Сарајеву у којем се каже да ће тражити спровођење истраге због наводног кршења одредаба које се односе на 9. јануар, да се у Српској све ради по слову закона и устава, а да су неки други то прекршили.
„Прво гледам на то шта њих брига, шта ми прослављамо. Дакле, прослављамо своје дане, обележавамо датум настанка Републике Српске, а они су од тога направили заиста супер велико питање, уместо да су пустили да се ствари дешавају онако како је нормално, да свако обележава оно што жели“, изјавила је она за РТС.
Цвијановићева је рекла да Босна и Херцеговина нема закон о празницима и подсетила да су ова питања регулисана искључиво на нивоу ентитета а да је неко некада из чисто политичког хира одлучио да проблематизује 9. јануар рекавши или тврдећи да се то нешто не уклапа у неки општи суживот, у намеру да се живи заједно.
Она је нагласила да не зна због чега би некоме сметао настанак једног од два ентитета подсећајући да је Република Српска тада настала, да је верификована Дејтонским споразумом и да је, како је рекла, доживела своју пуну афирмацију кроз међународно право, дакле, Дејтонским споразумом.
„Што се тиче одлука Уставног суда који је проблематизовао и датум 9. јануар и то тако што је прегласавањем кроз гласачки блок класични, где имате троје страних судија и двоје бошњачких судија прегласао остале и рекао да је тај дан проблематичан, замислите. Али ћу исто тако рећи да има много неизвршених одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, да се већина њих односи на друге ентитете, то је Федерација, БиХ и на кантоналном нивоу, који су опет у саставу Федерације. Да такође имамо, тај исти Уставни суд је рекао, примера ради 2006. године још, да неко да би био високи представник мора да прође процедуру именовања кроз Савет безбедности Уједињених нација. Ми сад имамо човека, Кристијана Шмита, који није прошао ту процедуру и сад дођу нама из неке амбасаде и кажу кад је у питању Дан Републике ви морате да се придржавате онога што је рекао Уставни суд, а кад је у питању високи представник не морамо да се ми придржавамо и забога можемо да кажемо да то можда буде неко ко није прошао такву процедуру. Дакле, то је лицемерство“, рекла је Цвијановићева.
Говорећи о јучерашњем прелетању америчког авиона изнад Бањалуке она је рекла да је то било бесмислено и беспотребно и да не зна какву то поруку шаље.
„Дакле, ми смо људи слова и закона и устава. Неки други су то прекршили, неки други су изашли из тих оквира“, закључила је она.
Погледајте и:
Светлосни шоу дроновима - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
РЕГИОН
Обележен Дан Републике Српске: Свечани дефиле у Бањалуци, шоу са дроновима и величанствени ватромет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала