- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров разговарао са кинеским колегом: Москва и Пекинг се избориле са спољним изазовима

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји
Министри спољних послова Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са кинеским колегом Вангом Јијем, стране су истакле посебан значај стратешке сарадње Русије и Кине за формирање поузданих основа евроазијске безбедности, саопштила је руска дипломатска служба.
У саопштењу се наводи да су министри нагласили посебан значај руско-кинеске стратешке сарадње за успостављање праведног мултиполарног светског поретка, а посебно за формирање поузданих основа евроазијске безбедности.
Стране су истакле да одбацују конфронтациону политику западног блока према Русији и Кини, као и покушаје Запада да се њихов развој обузда санкцијама, намерним провокацијама и другим нелегитимним методама.
Министри су, такође, размотрили распоред предстојећих контаката на највишим нивоима, додаје се у саопштењу Министарства.
Руски и кинески министар истакли су да се билатерална трговинско-економска сарадња успешно бори са спољним изазовима.
„Министри су констатовали да се билатерална трговинско-економска сарадња успешно изборила са спољним изазовима, а трговински промет између Русије и Кине на крају године премашио је границу од 200 милијарди долара. Истакнут је значај развоја сарадње између Евроазијског економског савеза и пројекта ‘Појас и пут’“, закључује се у саопштењу.
Двојица министара разговарала су о низу актуелних међународних питања, укључујући украјинску кризу, палестинско-израелски сукоб, ситуацију око Корејског полуострва и уопште у Азијско-пацифичком региону.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала