- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Матија за Спутњик одговара на нападе са Запада: Да се Српска није родила, не би ни славила рођендан

© Tanjug / FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJAМатија Бећковић на свечаној академији у Бањалуци
Матија Бећковић на свечаној академији у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
„Српска се родила на велики празник, али још се не зна да ли је Свети Стефан изабрао Републику Српску, или је Република Српска изабрала Светог Стефана. То може једино време да разбистри“.
Овим речима Матија Бећковић за Спутњик тумачи крсну славу и рођендан Републике Српске.
Приликом велике прославе 9. јануара у Бањалуци, Бећковићу је, поред других знаменитих имена српске и иностране науке, културе, уметности, спорта, додељен Орден Републике Српске. Он се, како каже, нада да ће и Срби ускоро почети, као Руси, да носе ордење.
Орден је установљен 1993. године и додељује се најистакнутијим личностима и институцијама за изванредан рад и заслуге у стварању Републике Српске, али и развој међудржавне сарадње и допринос према држави.
© Фото : РТРС/ЈутјубСветлосни шоу дроновима
Светлосни шоу дроновима - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Светлосни шоу дроновима
Бећковић се чуди примедбама због празника Републике Српске, а које пристижу са свих (западних) страна јер је, како каже, нормално да свако ко се роди прослави и рођендан.
Да се Република Српска није родила, она не би ни славила рођендан. Нема још никог ко се родио, а да рођендан није славио. Не разумем примедбе и питања зашто Република Српска прославља свој рођендан. Било је разних забрана, али за ту нисам чуо. Ко се год родио, заслужује да тај дан слави, па и Република Српска, каже Бећковић за Спутњик.
Замерке Американаца да се Дан републике прославља баш на верски, односно православни празник, Бећковића не чуде, будући да они, како каже, нису упознати са нашим календаром.
Чуо сам да је Америка замерила то што је Српска свој дан прославила на верски празник. Па у српском народу нема ни један дан, а да на њега не пада неки верски празник. Овде се потрефило да је Свети Стефан велика крсна слава и рођендан Републике Српске. Тако се десило. Српска се родила на Светог Стефана, прву жртву за Христа Господа, и још се не зна да ли је Свети Стефан изабрао Републику Српску, или је Република Српска изабрала Светог Стефана – време ће то разбистрити, закључио је Бећковић.
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
РЕГИОН
Зло вришти: Претње као доказ да је Република Српска на - правом путу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала