- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва осуђује терористичке методе оружаних група у Еквадору

© AFP 2023 / Rodrigo BuendiaСилы безопасности Эквадора во время патрулирования на улицах Кито
Силы безопасности Эквадора во время патрулирования на улицах Кито  - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Москва осуђује терористичке методе група у Еквадору и нада се да ће власти земље успети саме да поврате контролу над ситуацијом у држави услед немира, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Изражавамо солидарност са Владом и народом Еквадора који су се суочили са наглим порастом активности криминалних структура, усмереним на дестабилизацију унутрашње политичке ситуације. Одлучно осуђујемо терористичке методе које користе оружане групе, укључујући узимање талаца.“, изјавила је Захарова.

Она је изразила саучешће породицама погинулих и пожелела брз опоравак повређенима током напада криминалних група.

„Надамо се да ће еквадорске власти успети ефикасно да обуздају разуларене криминалне елементе и да сопственим снагама, без спољног мешања, поврате контролу над ситуацијом, успоставе мир и ред“, казала је Захарова.

Захарова је апеловала на Русе да узму у обзир нестабилност ситуације у Еквадору приликом планирања путовања у ту земљу, а грађане Русије који се тамо налазе да избегавају посете јавним местима.
У Еквадору су почетком године избили нереди у затворима из којих су побегле вође највећих банди. Председник Нобоа увео је ванредно стање на 60 дана како би ангажовао војску да успостави контролу. Он је рекао да се у земљи одвија унутрашњи оружани сукоб и наредио је војсци да неутралише 22 криминалне групе које броје десетине хиљада учесника.
Мере владе изазвале су талас немира – у понедељак вече криминалци су почели да пале аутобусе и аутомобиле, а у Гвајакилу су одјекнуле експлозије. Наоружане особе су током директног преноса упале у студио телевизије „ТЦ“. Полиција је успела да ослободи све таоце, а нападачи су ухапшени.
Шеф заједничке команде оружаних снага Еквадора Хајме Вела Ерасо после седнице Савета безбедности прогласио је криминалне групе војним циљевима и поручио да са њима неће бити преговора.
Како је саопштила полиција, током нереда у Гвајакилу и суседном Ноболу погинуло је најмање десеторо људи, укључујући два припадника полиције.
Погледајте још:
Вертолет полиции Эквадора над телестанцией в Кито  - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
СВЕТ
Еквадор подиже војску за борбу против мафије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала