- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мотивисаних и спремних – нула: Колико би људи Украјина могла да мобилише

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници на проби војне параде у Кијеву
Украјински војници на проби војне параде у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Потенцијал Украјине када је реч о мобилизацији може се проценити на око три милиона људи, али у случају усвајања новог закона тај број би могао да буде вишеструко већи, изјавио је специјални изасланик Министарства спољних послова Русије за злочине кијевског режима Родион Мирошник.
„Сада нису јасни оквири тог мобилизационог потенцијала и кога ће кијевски режим обухватити новим законом. Ако се имају у виду релативно здрави мушкарци узраста од 18 до 60 година и жене са професијама које би могле да се примењују у војсци , та бројка би могла да достигне 2,5 до три милиона људи. Ако се додају све жене истог узраста, цифра би могла да достигне и 10 милиона. Али ако је реч о мотивисаној и спремној резерви за мобилизацију, онда је њих практично нула“, рекао је Мирошник
У Украјини се разматра нацрт закона о мобилизацији који је припремила Влада земље. У првој верзији значајно су проширена овлашћења органа локалних самоуправа у вези регрутовања у Оружане снаге Украјине, а такође су измењени неки критеријуми за регрутовање, укључујући медицинске.
Почетком јануара, антикорупцијски комитет украјинског парламента и главно научно и стручно одељење Врховне раде негативно су оценили документ, пошто низ његових одредби крши Устав и друге правне акте Украјине. Посланик Алексеј Гончаренко рекао је да је нацрт закона послат на дораду.
Претходно је украјинска војска поднела захтев да се мобилише додатних 500.000 људи. Та информација и вести о новом закону изазвале су веома негативну реакцију становништва.
Погледајте још:
Тенк Т-72Б у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Експлозије у Харкову, Руска војска оборила украјински дрон изнад Вороњешке области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала