- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Наришкин: Америка ради на стварању „пете колоне“ у Русији

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаЛНР
ЛНР  - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе раде на стварању „пете колоне“ у Русији и у том циљу намеравају да интензивирају рад са Русима, полазницима америчких програма размене, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.
Он је навео податке Стејт департмента, према којима број руских стипендиста америчких образовних и културних програма, као што су Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel, премашује 80.000 људи.
„Американци сматрају да би уз 'одговарајућу обраду' они могли да замене несистемску опозицију која је масовно побегла на Запад и да постане основни елемент пете колоне“, саопштио је Наришкин.
Спољнообавештајна служба такође наводи да САД намеравају да интензивирају рад са Русима који су били на програмима размене у САД у циљу мешања у председничке изборе у Русији.
„Вашингтон ради на обнављању контаката са таквим грађанима, успостављања поверљиве комуникације са њима. У будућности је планирано да се пређе на активно укључивање бивших стипендиста у политичку борбу против руске власти“, наводи се у саопштењу.
Како се истиче, планирано је одржавање обука у пограничним земљама са Русијом.
„Главни акценат биће на обуци учесника да користе методе изазивања међунационалне мржње, мешања у изборе и дискредитације руководства земље на друштвеним мрежама. Посебна пажња на састанцима биће посвећена питањима безбедне комуникације са америчким 'покровитељима'. Вашингтон се такође нада да ће стипендисти бити укључени у припрему нових механизама за санкциони притисак на Русију“, наводи се у извештају.
Наришкин је додао да ће службеници америчких обавештајних служби од 16. до 18. фебруара одржати у Риги обуку о методама распиривања мржње у друштву у Русији.
„Очигледно да се уочи председничких избора у Русији Американци хватају и за најмању могућност да пољуљају унутрашњу политичку ситуацију у нашој земљи“, закључио је он.
Председнички избори у Русији биће одржани 17. марта 2024. године.
Погледајте још:
Присталица Доналда Трампа  - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2024
СВЕТ
Највећа година избора у историји: Шта ће свет изгласати 2024. /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала