- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС: Дигиталне менице биће уведене ове године

CC0 / Unsplash / Попис становништва
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
У Народној банци Србије (НБС) лане је настављен појачан рад на увођењу електронске менице, наведено је у годишњем саопштењу централне банке и најављено да је извесно да ће оне током ове године у потпуности бити уведене у свакодневним пословним активностима.
То ће знатно смањити трошкове за грађане и привреду, оцењују у НБС и појашњавају да увођење електронских меница не значи да ће папирне менице бити укинуте, већ ће и даље моћи да се користе.
Корисници који буду желели да користе е-менице моћи ће да их добију од своје банке без плаћања посебних накнада за њихову активацију, а банке ће бити обавезне да прихвате е-менице као средство обезбеђења, на пример у случају кредита.
Е-менице ће се попуњавати и користити путем посебне корисничке апликације, Централни регистар е-меница, којој ће корисници приступати преко својих налога електронског или мобилног банкарства.
Када дужник врати дуг по основу кога је е-меница издата, моћи ће од свог повериоца да у апликацији затражи брисање те е-менице а поверилац ће моћи да захтев прихвати и да се е-меница избрише без плаћања накнаде.
Осим тога, поверилац ће и без захтева дужника моћи сам да бесплатно избрише е-меницу по којој му је плаћен дуг.
Из НБС истичу да ће се наплата дуга убрзати, јер ће поверилац моћи да коришћењем апликације електронски достави налог за наплату банци дужника, дакле без обавезе физичког одласка у банку, а банка дужника ће бити обавезна да на тај налог одговори у прописаном, релативно кратком року.
Дужник ће у оквиру свог налога у апликацији имати преглед стања свих е-меница које је издао.
Пошто је Законом о меници прописано да је потпис дужника обавезан елемент менице, е-менице ће моћи да се потписују само квалификованим електронским потписом и то коришћењем услуге потписивања на даљину, тзв. цлоуд потписивање, као најсавременије услуге овог типа.
То практично значи да ће корисницима за потписивање е-меница бити довољно само да имају налог електронског или мобилног банкарства, као и мобилни телефон на коме је инсталирана апликација за даљинско електронско потписивање и неће бити потребе да испуњавају друге посебне техничке услове, нити да користе посебне уређаје, као што су смарт картице, УСБ токени.
Када је реч о броју меница, средином децембра је у Регистру меница и овлашћења, чији ће саставни део бити и Централни регистар е-меница, било регистровано 8,42 милиона меница, и то правних и физичких лица које се воде у регистру док се менице грађана тренутно не воде у овом регистру.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала