- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Непознати детаљи из живота славног аутсајдера: Џеј, легенда која се пева

© Фото : Спутњику уступила Pelicula productionФилм "Недеља" о Џеју Рамадановском
Филм Недеља о Џеју Рамадановском - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Филм „Недеља“ је прича о животу два брата Рома са Дорћола, о два пута и две судбине, о Џеју и Џамбу, аутсајдеру и краљу Дорћола чије ће се судбине у једном тренутку променити - Џамба нестаје, а Џеј постаје најпознатији певач у Југославији.
Овако редитељ Немања Ћеранић најкраће описује суштину филма „Недеља“ о Џеју Рамадановском, који ће премијерно бити приказан 16. јануарa у мтс Дворани.

Џони Кеш па Џеј

Филм је настао по идеји продуцента Владана Анђелковића и сценаристе Стефана Бошковића.
„Стефан и ја смо седели у кафани и разговарали о неком другом пројекту и дотакли смо се Џонија Кеша и његовог биографског филма. Онда смо у позадини чули Џејеву песму и са Џонија Кеша смо се пребацили на Џеја и дошли на идеју да снимимо филм“, испричао је Анђелковић на конференцији за новинаре.
© Tanjug / Немања ЈовановићЕкипа филма "Недеља" о Џеју Рамадановском
Филм Недеља о Џеју Рамадановском - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Екипа филма "Недеља" о Џеју Рамадановском
Бошковић је рекао да је филм 90 посто заснован на истинитим догађајима и снимању је претходио велики истраживачки рад:
„Имали смо супервизора Миодрага Мићу Софтића, Џејевог пријатеља који је организовао све разговоре. То су сати снимљеног материјала и изузетно занимљивих прича од којих смо направили филм. Имали смо материјала за 40 филмова“.

Џеј јесте био емоција

Филм се завршава на почетку његове каријере.

„Џеј је толико популаран да сви знају о његовом животу и каријери, а некако је остало неоткривено његово детињство. Од тога смо кренули, а онда сам схватио да је цело његово касније стваралаштво условљено његовим детињством“.

Бошковић је истакао Џејев дух којим је надилазио све препреке:
„То је нешто неухватљиво, што производи магију и то смо желели да покажемо у филму. Џеј јесте био голема материјализована емоција. И тај некадашњи Дорћол доноси извесну сентименталност, однос према успоменама и традицији“.
Џејевог брата Исо Леро Џамбу игра Марко Јанкетић:
„Радио сам 'Јужни ветар' са Немањом и рекао ми је да је у припрема за филм и серију о Џеју. Споменуо ми је да би ми можда дао улогу Џеја. Ја сам му одмах рекао да нисам за то. Споменуо ми је онда Џамбу и одговорио сам му, да је то моја улога. Познајем људе са маргине, са улице, један део свог детињства сам и провео са њима. Познавао сам тај стари ков мангупа који су имали кодекс. Иако је то суров свет, они су имали принципе који су се поштовали на улици. Волим карактере који су грубијани меког срца“.

Велики изазов – ко ће играти Џеја

Велики изазов је био наћи глумца који ће играти Џеја у тридесетим годинама и у периоду када је имао између 12 и 15 година.
„Четири месеца смо тражили ко ће играти Џеја. Неко је поменуо Хусеина Алијевића Хусу. Био сам упознат са његовом музиком. Одрастао сам и на Џејевој и на музици групе 'Бит стрит'. Када се Хуса појавио на кастингу, схватили смо да је познавао Џеја, да је 1992. играо на његовом концерту на Београдском сајму и да долазе из потпуно исте позадине. У том тренутку смо знали да он треба да буде Џеј. Донео је једну аутентичност овом филму“, рекао је редитељ Ћеранић.
Алијевић се присетио да је у једном тешком периоду остварио велики успех са групом „Бит стрит“ (Beat street) и сада се враћа у жижу јавности својом првом филмском улогом:
„Kада су ме назвали и питали да ли ми је занимљиво да играм Џеја, знао сам да ћу се вратити не само на велика врата него постајем доступан свакоме, а данас је другачије време него деведесетих година. Ипак осетио сам велики дуг према Џеју Рамадановском који ме је са непуних 17 година ставио поред себе у тренутку када је био највећа звезда у земљи, пред 30.000 људи, да ђускамо са њим“.
Малог Џеја, односно Алена, пронашли су у Скадарлији где је продавао руже и игром случаја пришао организаторки филма.
Следећег дана је дошао на кастинг, отпевао „Недељу“ и добио улогу.
„О његовом дару сведочи и чињеница да Ален не зна да чита и имали смо човека који га је учио репликама, али он је невероватно интелигентан и брзо је учио текст. Појављује се у три епизоде серије што значи да је снимио три пута по 45 минута са гомилом дијалога“, рекао је Ћеранић.
Филм ће од 18. јануара бити на редовном биоскопском репертоару.
Певач Џеј Рамадановски - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2020
Џеј није био звезда, био је више од тога! Одавала га је душа, а издало – срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала