- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављен састав нове владе у Француској

© AP Photo / Ludovic MarinПремијер Француске Габријел Атал
Премијер Француске Габријел Атал - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
У Француској је објављен састав нове владе премијера Габријела Атала у којој ће Стефан Сежурне заменити Катрин Колона на месту министра иностраних послова, док највеће изненађење представља избор Рашиде Дати, блиске савзнице некадашњег председника Николе Саркозија за министра културе.
Како је навела Канцеларија председника Француске Емануела Макрона, министар финансија Бруно ле Мер, министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, министар одбране Себастијан Лекорни и министар правде Ерик Дипон-Морети остали су на функцијама, пренео је Франс24.
Ипак, највеће изненађење је Рашида Дати из странке Републиканци, чији је лидер Ерик Сиоти најавио је да ће је искључити из странке након именовања за министра културе. Сиоти сматра да је прихватајући функцију Дати "изашла ван политичке породице Републиканаца", пренео је Танјуг писање листа "Монд".
"Ми смо у опозицији, тако да са жаљењем констатујемо последице њеног избора", навео је Сиоти у саопштењу.
Нови министар рада је Катрин Вотрен, а на место министра националног образовања, омладине, спорта и Олимпијских и Параолимпијских игара долази Амели Удеа-Кастера.
На позицији министра пољопривреде биће Марк Фесно, министар животне средине је Кристоф Бешу, а министар за родну равнопроавност Аурора Берже.
Макрон је именовао Атала за премијера пре два дана. Он је заменио Елизабет Борн, која је поднела оставку после 20 месеци на челу владе Француске.
Атал (34) је најмлађи премијер у модерној историји Француске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала