- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Опасан и погрешан потез“: Америчка конгресменка против продаје ракета Приштини

© AP Photo / Ken CedenoКлаудија Тени
Клаудија Тени - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Америчка конгресменка Клаудија Тени, председавајућа Српским кокусом, поручила је да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете "џавелин" погрешна, опасна и невероватно запаљива, посебно док су тензије повећане на Западном Балкану.
"Ова одлука само долива уље на ватру и повећава вероватноћу од избијања новог сукоба", написала је Тени у саопштењу објављеном на платформи Икс
Како је навела, ова одлука награђује Приштину док она наставља да игнорише претходне међународне обавезе, као што су оне договорене Бриселским споразумом из 2013. године.
"Због тога сам представила закон којим би се подржао Бриселски споразум из 2013. како би се Приштина прогласила одговорним за непоштовање међународних споразума", написала је она.
Тени је навела да САД не би требало да наставе да наоружавају и финансирају Куртијев режим који очигледно не поштује међународне норме.
"Знамо да слање додатног наоружања Приштини неће довести до мира. Уместо тога Београд и Приштина су дипломатским путем постигли напредак у постизању стабилног, безбедног и просперитетног региона Западног Балкана", додала је она.
Истакла је да ће зато иницирати заједничку резолуцију о неодобравању испоруке оружја у оквиру Закона о контроли извоза када Конгрес буде званично обавештен о овој продаји.
"Позивам Конгрес да експедитивно усвоји ову резолуцију и такође, позивам председника да промени курс", поручила је Тени.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала