- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Погрешне координате довеле до случајног открића великог космичког чуда

CC0 / rawpixel.com / north / звезде
звезде - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Астрономи су случајно открили космичко чудо без звезда које својом мистериозном изолацијом доводи у питање галактичке норме.
Сасвим случајно астрономи су наишли на космичку енигму под називом Ј0613+52, која је од нас удаљена 270 милиона светлосних година. Овај масивни галактички објекат пркоси конвенционалним галактичким нормама без наизглед видљивих звезда и изазива наше разумевање галактичких формација.
Предвођени астрофизичарком Карен О'Нил из опсерваторије Грин Бенк, астрономи су користили телескопе Грин Бенк и Арецибо и радио телескоп Ненкеј за проучавање галаксија са ниским површинским сјајем, односно слабо осветљених космичких тела са минималним бројем звезда због њиховог састава - гаса и тамне материје, пише портал Сајенс алерт.

За откриће "криве" погрешне координате

Случајно откриће се догодило када је грешка у координатама Грин Бенка довела телескоп у неистражену област свемира. Тамо се показало да је Ј0613+52 ентитет којим доминира гас, који показује очекиване карактеристике спиралне галаксије, укључујући Доплеров помак који указује на галактичку ротацију.
Астрономи су били запањени да ова космичка аномалија изгледа да нема видљивих звезда и да је стајала изолована и неометана током свог постојања од 13,8 милијарди година.
„Не показује формирање звезда како бисмо очекивали, вероватно зато што је његов гас превише дифузан. У исто време, превише је удаљена од других галаксија које би јој помогле у формирању звезда кроз било какве сусрете“, објашњава О'Нилова.

Космичко чудо

Ово случајно откриће доводи у питање норму формирања галаксија и сугерише потенцијално постојање оближње примордијалне галаксије састављене првенствено од древног гаса. Међутим, његова мрачна и недокучива природа представља изазове за даље проучавање, потенцијално ограничавајући посматрања искључиво на радио таласне дужине.
Поменуто откриће представљено је на 243. састанку Америчког астрономског друштва и подстакло је астрономе да уз помоћ моћних радио-телескопа размотре сличне мистериозне објекте на небу. Ипак, реткост овог открића отвара могућност да Ј0613+52 може бити јединствен феномен, нешто попут космичког чуда које само лебди кроз милијарде година, непромењено од постанка свемира.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала