- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД признале пропусте у контроли испорука оружја Украјини

© AP Photo / Patrick SemanskyПоглед на Пентагон
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Пентагон није на одговарајући начин контролисао испоруке оружја Украјини, а више од половине пошиљки у висини од 1,6 милијарди долара за сада није евидентирано, произлази из извештаја генералног инспектора Министарства одбране Сједињених Америчких Држава.
У извештају је прецизирано да је „Министарство одбране побољшало мониторинг крајње примене оружја“ које је испоручено Украјини након почетка специјалне војне операције Русије, иако „ресор није у потпуности испунио захтеве програма мониторинга“.
Према објављеним подацима, наоружање у вредности од око милијарду долара од укупно испоручених пошиљки у износу од 1,699 милијарди остаје непознато. Ситуација о мониторингу такође је отежана због чињенице да Пентагон није водио списак инвентара испорученог наоружања.
Поред тога, рад инспектора била је отежана и због њиховог ограниченог кретања у Украјини, недостатка особља, укључујући у земљама партнерима преко којих се врши транзит испорука америчког оружја.
У документу се истиче да у оквиру овог прегледа није било могуће утврдити да ли је било препродаје или друге прерасподеле америчке одбрамбене помоћи.

„Тренутно, кабинет генералног директора Министарства одбране има своје сараднике у Украјини и служба за кривичне истраге овог ресора наставиће да истражује сумње о криминалним активностима, повезаним са испорукама одбрамбене помоћи из Сједињених Америчких Држава Украјини“, наводи се у извештају.

Према документу, без одговарајуће контроле, ризик од крађе или преусмеравања оружја које САД шаље Кијеву у треће земље остаје.
Објављивање документа дешава се у светлу покушаја администрације да обезбеди сагласност Конгреса за издвајање новог пакета одбрамбене помоћи Кијеву.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала