Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стејт департмент одобрио продају ракета „џавелин“ тзв. Косову

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Амерички Стејт департмент одобрио је могућу продају тзв. Косову ракета „џавелин“ у вредности од 75 милиона долара, саопштила је Агенција за сарадњу у области безбедности Пентагона, која је одговорна за испоруке војне технике и оружја у иностранству на основу међувладиних споразума.
У саопштењу се истиче да би Приштини могло бити продато 246 ракета „џавелин“ и 24 лака вишецевна лансера.
У Пентагону тврде да ће планирана продаја овог оружја „омогућити реализацију интереса Сједињених Америчких Држава у области националне безбедности путем подршке партнера, који представља важну политичку и економску снагу у Европи“.
„Планирана продаја ојачаће дугорочну одбрамбену моћ Косова и способност да заштити свој суверенитет, територијални интегритет и задовољиће његове потребе са тачке гледишта националне одбране. Косово неће имати потешкоћа да интегрише ово наоружање у своје оружане снаге“, истиче се у саопштењу.
Подсетимо, раније данас, амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофера Хил обавестио је на састанку председника Србије Александра Вучића о америчкој одлуци да прихвати захтев Приштине о куповини противтенковских ракета „џавелин“. Председник Србије је рекао да је то велико разочарање за нашу земљу.
Министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци потврдио је да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета "џaвелин" за тзв. Косово од САД и истакао да је одлука о тој набавци део плана транзиције КБС у војску.
Погледајте и:
Председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
СРБИЈА
Скандалозно признање Хила Вучићу: Наоружавамо Приштину! Председник Србије: Ово је велико разочарање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала