Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Суд у Хагу прихвата сведочења и преминулих у процесу против челника ОВК

© Tanjug / Koen van Weel/Pool via APХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Судско веће Специјализованих већа за Косово у Хагу донело је одлуку да у поступку против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија прихвати као доказ писане изјаве појединих сведока који су сведочили у другим предметима, што укључује и изјаве неколико сведока који су већ преминули, саопштено је данас из тог суда.
"Правилником о поступку и доказима је прописано да се писано сведочење преминулих лица може прихватити ако се судије увере да је изјава, снимак или транскрипт поуздан. Као и код свих врста доказног материјала, на судијама је да током суђења утврде тежину и вредност ових изјава у контексту судског предмета", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.
Подсећа се и да је 18. децембра претресно веће у предмету Тачи и остали овластило тужилаштво да изврши даље измене ослобађајућих доказа, како је то дозвољено Правилником, а у циљу заштите једног сведока.
"Дана 19. децембра, претресни панел делимично је одобрио захтеве Краснићијеве и Сељимијеве одбране да уложе жалбу на одлуку о томе да ли се одређене раније изјаве оптужених могу усвојити као докази, а председница Специјализованих већа доделила је ово питање на решавање панелу Апелационог суда у саставу судија Мишел Пикар, судија Емилио Гат и судија Нина Јергенс", стоји у саопштењу.
Наводи се и да је суд 15. децембра одредио продужење притвора Тачију и Веселију.
"За обојицу оптужених, судије су закључиле да и даље постоји ризик да ометају ток процеса и почине друге злочине против оних за које се сматра да су против ОВК, укључујући сведоке који су сведочили или би могли да сведоче у овом предмету", наводи се у саопштењу и указује да Судско веће сматра да се ови ризици могу смањити само применом режима праћења комуникација које се примењује у притворском објекту Специјализованих већа, укључујући мере које је наложило судско веће.
Подсећа се да је суд раније донео одлуку у вези са притужбама Сељимија, којима су се потом придружили Тачи и Весељи, у вези са спровођењем одлуке од 1. децембра о измени услова притвора за њих тројицу.
"Судско веће је одбило овај захтев као преурањен и подсетило оптужене да такве притужбе најпре треба упутити директно секретару и да, тек ако их секретар одбије, могу од претресног панела затражити судско преиспитивање те одлуке секретара", наводи се у саопштењу Специјализованих већа за Косово.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала