- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка на веома клизавом терену - само што не склизне у рат

© Фото : X / @CENTCOMНапад САД и Велике Британије на Хуте у Јемену
Напад САД и Велике Британије на Хуте у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Тренутно смо на веома клизавом терену. Сједињене Државе би могле да склизну у рат, а Бајден до сада није показао снажно вођство, рекао је бивши аналитичар Пентагона Мајкл Малуф у интервјуу за Спутњик говорећи о томе зашто су Сједињене Државе толико желеле да нападну Јемен – и о могућој ескалацији сукоба.
Малуф је говорио и о израелско-палестинском сукобу, Бајденовом вођству Сједињених Држава, али и учинку блискоисточне турнеје америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Како повезујете ове ударе на Јемен и предстојеће изборе у САД? Како би операција против Хута могла да утиче на Бајденов рејтинг у САД?
- Последњих недеља Бајденова администрација је, ако хоћете, била слабо видљива. Стога јој је потребно да остави утисак да је поново јака јер је изборна година. Још важније, људи морају да имају слику о снажном лидеру - а Бајден је био све само не то. Дакле, овај одговор је требало да буде одбрамбени, али самоодбрана понекад може да се занесе, као што смо видели када је председник Џонсон у Тонкиншком заливу, који је започео Вијетнамски рат, не само да је напао бродове који су напали америчке разараче у Тонкишком заливу, већ је одлучио да настави и бомбардује све до обале Северног Вијетнама.
Тренутно смо на веома клизавом терену. Сједињене Државе би могле да склизну у рат. А Бајден до сада није показао снажно вођство. Он није био у позицији да покаже било какво вођство у смислу покушаја да се сукоб оконча. И само због Сједињених Држава Израелци су охрабрени и иду напред и раде ово што раде. Оно што би то могло зауставити је ако Сједињене Државе у овом тренутку зауставе сав свој извоз муниције у Израел, јер у супротном га само храните - храните ватру овде. Све више сипамо бензин на ватру. И то је оно што видимо овде. Дакле, као последица тога што је не само охрабрен, Израел се осећа окуражено и сада жели да иде у јужни Либан. Дакле, све док Сједињене Државе пружају ову подршку, то је оно са чим ћемо се суочити. И мислим да људи то треба да схвате и увиде да немамо посла са веома јаким председником.
Колико је одлука о нападу на Јемен била легитимна, с обзиром на недостатак овлашћења Конгреса?
- Са становишта међународног права, то је дозвољено. Бродови су били нападнути и они су могли да одговоре. До тог тренутка, Сједињене Државе су само пуцале на беспилотне летелице које су биле лансиране. Али изгледа да су Хути циљали и саме ратне бродове у међународним водама. И било је упозорења у том смислу, a Хути су одлучили да се на њих не обазиру.
Међутим, имамо и оно што се зове Закон о ратним овлашћењима који је Конгрес усвојио пре неколико година. То омогућава Сједињеним Државама да одговоре на одмерени начин ако се нападну америчка средства у војним снагама. Али то се мора пријавити Конгресу на крају, ако потраје и ово ескалира, онда Конгрес мора да одобри. Нажалост, имамо Конгрес који је у хаосу. А сада се води огромна дебата да ли уопште треба наставити подршку не само Украјини већ и Израелу. Израел би вероватно ту победио због сјајног израелског лобија који постоји у Конгресу. То нашу изборну годину чини, у најмању руку, веома бурном.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен је, усред америчких удара на положаје Хута у Јемену, рекао на друштвеној мрежи Икс да је завршио путовање на Блиски исток, где се састао са лидерима спремним да раде на миру у региону, напомињући да Вашингтон намерава да употреби дипломатију за решавање ситуације. Како је то у корелацији са ударима на Јемен? Каква би се, по вашем мишљењу, реакција могла очекивати од муслиманских земаља?
- Па, сасвим је јасно да је Блинкенова посета била бескорисна. Користан је отприлике као бубуљица на лицу. Хути су наставили да ударају чак и док је Блинкен био у том подручју. Дакле, његова ефикасност је прилично близу нуле. И трпели су га само зато што је високи званичник америчке владе. Али поред тога, он је неспретан, неефикасан је и веома је плашљив и кротак. Он уопште није јак. И што се тога тиче, он не чини ништа нити показује било какву способност да споји ове стране. А све што ради је трошење, бацање новца путујући около, не радећи ништа и потпуно је бескористан.
Ако се ово настави, ако Израелци наставе са бомбардовањем Газе на начин на који то чине и прошире рат, што су обећали да ће урадити у Либану, то ће пружити ретку прилику да се уједине сунити и шиити. А то се неће добро завршити. Када обе стране наведете да размишљају на исти начин, то ће бити проблематично. За сада земље као што су Саудијска Арабија, УАЕ, које су сунити, заиста желе све ово да смире јер имају друге циљеве, а рат није један од њих. А Саудијци су веома напорно радили на томе да доведу до краја рат са Јеменом. Ако на крају дође до притиска чак и на те земље, ако се Израелци прошире, а они су причали да желе да наставе и бомбардују чак и Иран… Дакле, све док им Сједињене Државе дају ту способност, неће се завршити баш добро.
Погледајте и:
Протест у Јемену против војних удара америчке и британске војске - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
СВЕТ
„Америка је ђаво“: Mасовне демонстрације у Јемену против САД и Велике Британије /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала