- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Док се не реши питање странаца, Срби неће ући у Уставни суд БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Стране судије у Уставном суду БиХ питање је које не може издржати ниједна суверена земља, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик и поручио да Срби неће ући у тај суд док се не реши питање странаца.
Додик је рекао да је изјава председника Народа и правде Елмедина Конаковића да још није дошло време да се то стање миења, само доказ о успостављеном колонијализму у БиХ.
"Конаковић то жели јер њему то одговара и јер су 99 одсто одлука, које је донео Уставни суд, биле против Републике Српске. Он мора да зна да Срби неће ући у Уставни суд БиХ док се не реши питање страних судија. Па ћемо видети", саопштио је Додик.
Истакао је да би свако ко држи до себе требао да се ослобити такве врсте туторства.
Указао је да други желе да Република Српска испуњава агенде и жеље других, и то на своју штету, те додао да политичком Сарајеву никада неће бити време да стране судије напусте БиХ јер нису испунили своје политичке циљеве.
"Њима никада није време. Када би елиминисали Републику Српску и када би нестало било каквог идентитета, осим муслиманског, онда би било време. Нека настави да ради тако. Симпатично је то што говори Конаковић. Имаће и он да одговара на нека друга питања", истакао је Додик.
Наводи да су раније одлуке на штету Републике Српске доносили високи представници, а да то сада чини Уставни суд БиХ, иако су јасне одредбе Устава који говоре о конститутивности и равноправности народа.
"Сада неће добити двојицу судија па нека говоре да је то легално. У овој земљи је све накарадно, па може бити и то. Све је накарадно, и тројица судија и прича о томе да без једног конститутивног народа одлучује", навео је Додик.
Уставни суд БиХ има девет судија од којих су троје странци.

"За Републику Српску је неприхватљиво наметање било каквих закона"

За Републику Српску је неприхватљиво "наметање" било какав закон, поручио је Додик, а ако се до догоди, Српска ће реаговати.
"Уколико се 'наметне' било какав закон, ми ћемо реаговати", јасан је Додик.
Навео је да Српска донети одлуку у складу са својим интересима и опредељењем.
Поновио је да не постоји високи представник у БиХ.
"То што (Кристијану) Шмиту неко покровитељство даје амерички амбасадор, то ништа не значи", навео је Додик, пренела је РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала