- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: „Или је смрт за врат“ - или су у игри велике паре, те је Шмит запео да додатно понизи БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
"Или је смрт за врат" или су у игри велике паре, те је Шмит толико запео да БиХ додатно понизи и још више је учини "земљом с посебним потребама", намећући јој нешто што нема ни у једној земљи у Европи, рекао је председник Српске Милорад Додик реагујући на најављено Шмитово наметање измена Изборног закона.
Наиме, различити облици електронског гласања постоје у 11 земаља у Европи, а користи се само у чeтири државе чланице ЕУ. Али, кориштење биометрије на гласачком мјсту не постоји ни у једној европској држави, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс и додао да то постоји у неким земљама Африке и Јужне Америке.
Према тренутно доступним информацијама, додаје он, највећи број држава у Европи је, посебно након избора 2016. и 2017. у САД, Француској и Великој Британији и навода о уплитању других држава у изборе, задржао само начин гласања "папир и оловка".
Истакао је да је став ОЕБС-а изричит - кориштење биометрије у изборном процесу је неприхватљивo.
„Ствар је врло једноставна - када очитате биометрију и очитате листић, негде остане меморисано за кога је бирач гласао. И немојте рећи да је систем заштићен - није. Чим постоји сервер, постоји и меморија. Зашто онда толико инсистирање да БиХ и у овоме буде мимо света? А кључно питање, какве везе с интегритетом изборног процеса има Шмит? „Да не жели можда да зна ко су грађани који не гласају за опције које он преферира? Да ли је следеће испитивање регуларности фудбалске Суперлиге БиХ или избора за песму Евровизије?! Ко је власт у БиХ, институције или Шмит?“, пита Додик.
„Нит' је било, нити може бити. Неспорно је да изборни процес треба унапредити, али то мора бити по угледу на државе Европе, а не Африке. И то морамо урадити институционално, а не да будемо покусни кунићи и депонија за складиштење опреме која никоме не треба. Или можда баш у том грму лежи зец?“, рекао је Додик.
Подсетио је да су у Немачкој протести пољопривредника, штрајк машиновођа…
„Господине Шмит, вратите се у своју земљу, помозите њој, усрећите своје сународнике. Ми ћемо бити много срећнији без Вас. Овде сте ионако илегално“, поручио је Додик Шмиту.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала