- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Еквадор Русима шаље банане, а Украјинцима – руско оружје

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаРуски систем "игла"
Руски систем игла  - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Вашингтон, који је обећава Еквадору да ће му обезбедити нову војну технику у замену за стару руску, заправо само користи ову латиноамеричку државу за попуњавање рупa у испоруци оружја и војне технике Кијеву, с обзиром на то да западне залихе пресушују након скоро две године украјинског сукоба.
Другим речима, то значи да Еквадор Русима шаље банане, а Украјинцима оружје за рат против Русије.
Еквадор би могао да пребаци у Украјину руска и украјинска средства противваздушне одбране и хеликоптере које има у свом арсеналу. Иако еквадорски председник то није изричито рекао, извесно је да ће та опрема одмах завршити у Украјини, јер Американцима та војна техника није потребна.
Познато је да је Еквадор својевремено од Русије набавио руске хеликоптере Ми-171Е и противавионске системе „игла“, а од Украјине - противавионске системе „оса“. Руски војни експерти објашњавају да то није пуно, али да су за Украјину, која се сада суочава са недостатком муниције и опреме, и мале количине значајне.
Иако Запад и даље пружа чврсту јавну и политичку подршку Кијеву у рату против Русије, залихе западних земаља су истрошене, а Украјина већ троши муницију брже него што је партнери могу произвести.
Руски експерт Дмитриј Јегорченков оцењује да САД, захтевајући од земаља Латинске Америке да пребаце руску технику у Украјину, заправо те земље увлаче у круг својих марионета.
„Веома је непријатно бити политички делатник државе са тако ’одрезаним’ суверенитетом и када те зову из Вашингтона и кажу: ‘Tреба да предаш’. Ми са Еквадором имамо потписан уговор, где је наведено да се техника не сме предати трећим земљама, а нарочито ако предаја те технике угрожава безбедносне интересе Руске Федерације“, каже Јегорченков, напомињући да је то обично прописано у документима о војно-техничкој сарадњи.
Председник Еквадора Данијел Нобоа изразио је спремност да се до краја јануара изврши размена старе руске и украјинске технике за нову из САД, у вредности од 200 милиона долара, што је Москва оценила као „непријатељски корак“, који повлачи одређене последице.
© Flickr / Ministerio de Gobierno Ecuador/Public domainПредседник Еквадора Данијел Нобоа изразио је спремност да се до краја јануара изврши размена старе руске и украјинске технике за нову из САД, у вредности од 200 милиона долара
Војска Еквадора - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Председник Еквадора Данијел Нобоа изразио је спремност да се до краја јануара изврши размена старе руске и украјинске технике за нову из САД, у вредности од 200 милиона долара

Руско „старо гвожђе“ за америчко ново

Оружје, које Нобоа назива „старим гвожђем“, у ствари је добро познато руским противницима у зони специјалне војне операције и може се употребити против руске војске, а тиме ће бити прекршен декларисани став те јужноамеричке земље о неутралности и тражењу могућности за посредовање између Русије и Украјине.
„Какве последице за Еквадор могу бити? Та земља може бити уврштена у руски списак непријатељских земаља, а такође може бити у потпуности прекинута даља војно-техничка сарадња са Русијом. То ће аутоматски уследити...“, каже експерт.
Штавише, ово је у супротности са међународним принципима о забрани испоруке оружја у зоне сукоба, а ако одлуку о предаји руског оружја еквадорска влада заиста реализује, то ће бити озбиљан ударац билатералним односима.
Руски војни стручњаци напомињу да Русија никада није испоручивала Еквадору тешку технику, нити је та земља икада била крупан клијент у куповини совјетског или руског оружја, а највећи и најважнији „предмет“ трговине су - банане.
За Еквадор, Русија је други највећи купац банана после ЕУ, а за Русију - Еквадор је највећи добављач банана. По резултатима 2023. године Русија је купила 1,3 милиона тона еквадорских банана, што чини 97 одсто руског тржишта.
Вест о предаји руског оружја дошла је у тренутку када се Еквадор налази у рату са нарко-бандама. У земљи је активно око 20 хиљада чланова криминалних група, а због оружаних обрачуна на улицама и хаоса који не јењава од почетка године у земљи је уведено варедно стање на 60 дана.
Очигледно је да су ови немири послужили Вашингтону за згодну трампу на којој ће зарадити и отежати Русима, а председник Еквадора је за своју одлуку добио оправдање.

И Аргентина поклања Кијеву руске хеликоптере

Еквадор није једина латиноамеричка земља која намерава да испоручи војну технику Кијеву. Према наводима аргентинских медија, Буенос Ајрес планира да Украјини поклони два хеликоптера руске производње, који се тренутно налазе у саставу ваздухопловних снага Аргентине.
Као и у случају Еквадора, реч је о хеликоптерима Ми-171Е, које је Аргентина набавила 2011. године и користила за реализацију антарктичких пројеката земље. Медији наводе да су оба хеликоптера ван употребе, јер су у незадовољавајућем техничком стању и захтевају озбиљне поправке, а Аргентина је у октобру растргла уговор са руском компанијом „Технопромекспорт“ која је предвиђала одржавање и поправку хеликоптера Ми-171Е евиденцијског броја N-94. Овај споразум је закључен 2021. године и имао је за циљ обнављање способности летења, посебно до Антарктика.
Аргентински медији указују да су САД „саветовале“ Аргентинцима да поклоне хеликоптере овог типа Кијеву, инсистирајући да се латиноамеричке земље активније солидаришу са Западом по питању Украјине.
Руски амбасадор у Аргентини Дмитриј Феоктистов је раније изјавио да се Москва категорички противи могућем пребацивању руских хеликоптера у Кијев, наводећи истовремено да Буенос Ајрес ту информацију није званично коментарисао.
Аргентина је, након недавне победе Хавијера Мајлија на председничким изборима, променила спољнополитички курс. Мајли је отворено изјавио да Аргентина треба да се фокусира на сарадњу са САД, а не са земљама БРИКС, и чак је позвао да се са националне валуте пређе на долар.
Поред тога, украјински председник Владимир Зеленски је прошлог месеца специјално долетео на Мајлијеву инаугурацију у Буенос Ајресу, што се тумачи као демонстрација намере новог аргентинског председника да у потпуности следи спољну политику САД.
Погледајте и:
Еквадорска војска - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
СВЕТ
Хаос у Еквадору: Наоружани нападачи упали у ТВ станицу, председник издао наређење - уследило хапшење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала