- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници смислили радикални план: Бушење вулкана може означити револуцију у производњи енергије

© Фото : Youtube/RÚV/PrintscreenЕрупција вулкана Рејкјанес на Исланду, у близини Рејкјавика
Ерупција вулкана Рејкјанес на Исланду, у близини Рејкјавика - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Уколико план за бушење вулкана на Исланду успе, то би могло представљати револуцију у производњи енергије у будућности.
У револуционарној научној иницијативи тим научника треба да изврши бушење на једној страни вулкана на Исланду.
Амбициозни пројекат организације Крафла Магма Тестбед (КМТ) има за циљ да продуби научно разумевање понашања подземне магме и покретача вулканских ерупција. Истовремено, научници желе да искористе обиље чисте енергије из тог подухвата, преноси Сајенс алерт.
Описујући свој пројекат као научну инфраструктуру аналогну низу телескопа, поларној станици, акцелератору честица или опсерваторији на морском дну, тим КМТ предвиђа истраживање и разумевање досадашњег загонетног окружења које чини унутрашњост вулкана. Надовезујући се на напоре раних 2000-их да се буши у близини коморе магме Крафла, тим је нехотице пробио комору, откривајући потенцијал за геотермалну енергију, али је екстремна топлота учинила даље бушење неизводљивим.

Потенцијал за велика научна сазнања, али и производњу енергије

КМТ тим се није поколебао и спрема за још један покушај. Јединствене карактеристике Крафле пружају необичну прилику да се приступи комори магме и спроведу експерименти без преседана.
„Могућност да уђемо у кору и узоркујемо магму дало би нам огромно знање“, истиче Хјалти Пал Инголфсон из КМТ-а, изражавајући наду у директна мерења температуре, што је неистражено подручје у истраживању вулкана.
Предстојећи пројекат, заказан за 2026. годину, поставља бројне изазове, захтевајући развој отпорних бушилица и сензора способних да издрже екстремне услове унутар магма комора. Уколико план прође како је планирано, научници предвиђају почетак друге бушотине 2028. године, из које би извлачили ултратоплу воду под високим притиском за производњу енергије путем турбина.
Поред стечених научних увида, магматска комора на локалитету Крафла могла би да понуди драгоцене информације о формирању континенталне коре и да помогне у предвиђању ерупција сличних вулкана. Изгледи за извлачење чисте енергије из ових вулканских дубина представљају бројне могућности.
„Постоје бескрајне могућности. Једино што треба да урадимо је да научимо како да укротимо то чудовиште“, закључује Инголфсон, преноси Сајенс алерт.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала