- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: САД доприносе ширењу сукоба на Блиском истоку на цео регион

© AP Photo / John MinchilloСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и њихови савезници доприносе ширењу блискоисточног сукоба на цео регион, њихов напад на Јемен је нарушио Члан 2 Повеље Уједињених нација, изјавио је на седници Савета безбедности УН стални представник Русије при тој организацији Василиј Небензја.
Према његовим речима, ескалација у Гази се наставља 100 дана и нема никакве назнаке да ће се ситуација смирити.
„И не само то, Сједињене Државе и њихови савезници својеручно доприносе преливању сукоба и његовом ширењу на цео регион, јучерашњим нападом на народ Јемена, којим је нарушен Члан 2 Повеље УН“, рекао је Небензја и додао да ће Савет безбедности УН ту ситуацију размотрити на посебној седници.
Небензја је такође истакао да СБ УН мора што је могуће пре да се врати разматрању питања о захтеву прекида ватре у Појасу Газе.

„Без моменталног прекида ватре у Гази, Блиски исток ризикује да га задеси прави рат великих размера са најозбиљнијим глобалним последицама. Савет безбедности УН је дужан да се у најскорије време врати разматрању овог питања“, закључио је дипломата.

Дипломата је претходно рекао новинарима да су САД и њихови савезници злоупотребили недавно усвојену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација тиме што су гађали циљеве у Јемену, те да је Русија управо због злоупотребе резолуције тражила хитну седницу СБ УН.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала