- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски стручњак: САД због избора пребациле терет украјинског сукоба на Европу

© AP Photo / John LocherАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
Пратите нас
Америка је бреме украјинског сукоба једноставно пребацила на Европу, јер се спрема за председничке изборе, изјавио је бугарски економиста Григор Саријски. Он је додао да САД постепено смањују подршку украјинском сукобу, смањује се помоћ, ограничавају испоруке оружја.То је повезано са предстојећим изборима, а и никоме није потребан други Вијетнам.

„Да би демократе имале шансе на овим изборима, Америка мора да се некако дистанцира од тог сукоба, али бреме тог сукоба мора да пребаци на неког другог. Тај неко је Европа“, оценио је стручњак за ТВ „Евроком“.

Према његовим речима, масовни штрајкови у Немачкој изазвани су управо тиме што народ схвата да је европски социјални систем оптерећен украјинским избеглицама и то је велики притисак на привреду. Поред тога, стручњак истиче да су земље Европске уније одустале од увоза руских енергената и смањиле извоз својих производа.

„Пропагандна машинерија престаје да ради и њен утицај на масовну свест постепено слаби. Разноразне репортаже и анализе у знак подршке тези о 'победи велике украјинске армије' и слично некако су престале да стижу до становништва и све више људи се пита: зашто ми плаћамо за ту лудост? У већ поменутој Немачкој људи су погледали у џепове и приметили да су све празнији“, истакао је Саријски.

Он је нагласио да европска економија неће скоро успети да се извуче из кризе.
Стручњак је објаснио да су за то, наравно, криви трошкови који су били предвиђени за Украјину, као и расходи којима је оптерећен социјални систем чланица ЕУ, због такозваних украјинских избеглица које издржава европски систем. Притом, њихова интеграција, посебно, у Немачкој, Аустрији, Холандији је веома мала.

„Реч је о само 20 одсто тзв. украјинских избеглица које су интегрисане у тржиште рада ових земаља. Сви остали добијају социјалну помоћ. Ради се о моторима европске економије: Немачкој, Француској, Холандији, које су, захваљујући санкцијама, ограничиле енергетску потрошњу и извоз, као и увоз енергената“, казао је стручњак.

Он је додао да је то довело до великих проблема са платним билансом, буџетским дефицитом и т.д.
Ови проблеми настављају да сахрањују европску економију, нема шансе да се у наредних неколико година она извуче из ове ситуације“, закључио се Саријски.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала