- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кандидат владајуће партије Тајвана прогласио победу, опозиција признала пораз

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBACandidate of ruling Democratic Progressive Party (DPP) Lai Ching-te
Candidate of ruling Democratic Progressive Party (DPP) Lai Ching-te - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
Пратите нас
Кандидат владајуће Демократске прогресивне партије Лај Чинг Те, који се залаже за независност Тајвана, прогласио је победу на изборима за шефа администрације острва. ЦИК је саопштио да је Лај Чинг Те освојио 40,01 одсто гласова.

„Желим да захвалим народу Тајвана за исписивање новог поглавља наше демократије. Показали смо свету како ценимо демократију“, поручио је Лај Чинг Те.

Он је обећао да ће се супротставити „претњама Пекинга“.

„Одлучни смо да бранимо Тајван од сталних претњи и застрашивања Кине. Као председник (шеф администрације) имам важну одговорност да одржавам мир и стабилност у Тајванском мореузу. Деловаћу у складу са нашим демократским и слободним уставним поретком, одржаваћу статус кво са обе стране мореуза“, рекао је Лај Чинг Те.

Истакао је и да намерава да користи дијалог уместо конфронтације и да самоуверено настави размену и сарадњу са Пекингом.

„Ако постоје паритет и достојанство, Тајван би заиста желео да води дијалог и сарадњу са Кином за добробит народа са обе стране (Тајванског) мореуза како би се створила мирна и просперитетна средина“, рекао је Лај Чинг Те.

Такође је захвалио противницима, рекавши да је разговарао с њима телефоном и да је примио њихове честитке.
Према подацима ЦИК, Лај Чинг Те води са 40,1 одсто освојених гласова на основу пребројаних 17.673 од 17.795 гласачких места.
Кандидати опозиционих странака – Куоминтанг и Тајванске народне партије признали су свој пораз и победу кандидата владајуће Демократске прогресивне партије након одржаних избора на острву, пренела је телевизија ТВБС.

„Све сам разочарао. Овде сам како бих изразио своје дубоко жаљење. Извините, ми смо криви“, рекао је Хоу Јуи, кандидат странке Куоминтанг, обраћајући се својим бирачима. Иначе, он се залагао за нормализацију односа са Пекингом.

И други опозициони кандидат, председник Тајванске народне партије Ке Венже признао је пораз на изборима и захвалио својим присталицама на подршци.
„Следећи пут ћемо преузети власт и изборити се за земљу“, рекао је политичар.
Бирачка места на изборима за шефа администрације Тајвана и посланике парламета били су отворени од 8.00 до 16.00 часова по локалном времену, а одмах након затварања почело је пребројавање. Према подацима Централне изборне комисије, излазност на изборима износила је 69,8 одсто.
Шеф администрације Тајвана биће кандидат са највише освојених гласова, а други круг није предвиђен. Коначан резултат би требало да буде саопштен до суботе вече.
Лај Чинг Те, кандидат владајуће Демократске прогресивне странке, уочи избора је изјавио да је спреман да води оштру политику како би Тајван остварио независност. Он се такође залаже за тесну сарадњу са Западом.
Застава Тајвана - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
СВЕТ
Избори на Тајвану: Води кандидат који је за независност острва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала