- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Воља Кине у вези с Тајваном „чврста као стена“

© AP Photo / Chen Zhonghao/XinhuaОбележавање Дана државности Кине
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
Пратите нас
Избори на Тајвану су показали да Демократска прогресивна партија не одражава главну тачку гледишта локалних житеља, изјавио је портпарол Канцеларије Државног савета Кине за питања Тајвана Чен Бинхуа.
„Данашњи избори у тајванском региону су показали да Демократска прогресивна партија не представља главно мишљење на острву. Тајван је део Кине“, рекао је кинески званичник.
Он је, такође, навео да гласање које је управо одржано неће променити кључни правац развоја односа две стране Тајванског мореуза и да неће зауставити заједничку тенденцију да „домовина буде уједињена“.
Политичар је додао да је став Кине о решавању тог питања доследан, а да је њена воља „чврста као стена“.
Према његовим речима, Пекинг ће се одлучно супротстављати дејствима усмереним на постизање независности Тајвана, као и мешању спољних сила у тај проблем.
Бинхуа је нагласио да ће Пекинг доприносити мирном развоју односа с Тајпејом и додао да Кина намерава да сарађује са свим политичким партијама и свим слојевима друштва у Тајвану.
На изборима за шефа администрације Тајвана победио је кандидат владајуће Демократске прогресивне партије Лај Чинг Те, који се залаже за независност острва. Он је освојио 40,05 одсто гласова. Након победе је поручио да ће се супротставити „претњама Пекинга“, да намерава да одржава статус кво у Тајванском мореузу, али и да би желео да Тајван води дијалог и сарадњу са Кином уз услов да „постоји паритет“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала