- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Небески календар“ откривен у 2.000 година старој гробници /видео/

© Sputnik / Татјана ТрикићКинески храм - илустрација
Кинески храм - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Пратите нас
Археолози су у Кини пронашли мистериозни сет правоугаоних дрвених листића повезаних са древним астрономским календаром. Артефакти су откривени у изузетно добро очуваној гробници старој 2.000 година која се налази на југозападу Кине.
Сваки од 23 дрвена листића широк је око два и по и дугачак око 10 центиметара, и приказује кинески знак који се односи на „Tiangan Dizhi“ или „Десет небеских стабљика и 12 земаљских грана“. У питању је традиционални кинески астрономски календар настао у време династије Хан, која је владала од 1.600. п.н.е. до око 1.045. п.н.е.

„Небески календар“

Претпоставка археолога је да је један од листића могао да представља било коју текућу годину, а да су друга 22 листића могла да се користе за одређивање било које године у древном календару.
Кружне перфорације на ивицама сваког дела сугеришу да су некада биле повезане, али још увек није јасно како је овај календар функционисао. Ово је први пут да су такви предмети пронађени у древној гробници, иако је пракса писања знакова на тракама од дрвета или бамбуса била уобичајена у Кини пре него што је измишљен папир.

Златно доба

„Дрвени листићи и многи други артефакти откривени су током 2023. године у гробници у округу Вулонг, на 1.400 километара југозападно од Пекинга“, навели су археолози из општине Чонгкинг за „Global Times“.
У гробници је пронађен и писани списак свих погребних предмета, из којих се види да је она саграђена 193. године п.н.е. То је период када је у Кини владала династија Западни Хан, која је владала већим делом Кине од 206 п. н. ере, а после њих владавину је преузела династија Источни Хан, која је владала до 220. године нове ере. Ове две династије представљају период „златног доба“ Кине, када су настале многе традиције, које се и данас поштују.
Археолог Ванг Менг истакао је да је гробница најбоље очувана од свих откривених до сада, са дрвеним коморама које су први пут пронађене на југозападу Кине.
Вођа пројекта Хуанг Веј истиче да је гробница имала више од 600 културних артефаката, укључујући лакиране чиније, кутије, тегле и тањире, прибор од бамбуса, музичке луле, копља и троношце за кување од бакра, дрвене фигурице, као и грнчарије и бронзане предмете.

Мистерија календара

Астроном Ед Круп, директор опсерваторије „Грифит" у Лос Анђелесу и аутор књиге The Astronomy Of Lost Civilizations који није био укључен у откриће Вулонг, изјавио је за „Live Science“ да су дрвени комади необични.
„Они су значајни јер представљају први и једини познати пример ове врсте натписа на овој врсти предмета“, рекао је Ед Круп.
Додаје да не изгледа да је сет дрвених листића могао да функционише као календар; чини се да су листићи могли да се користе за упућивање на било коју годину 60-годишњег календарског циклуса.
„Ако је тако, то нису књиге, већ предмети који се користе за истицање одређене године", рекао је Ед Круп.
Он је приметио сличност са праксом у таоистичком храму у кинеском граду Суџоу, где је свака година у циклусу представљена статуом која је посебно обележена када постане актуелна. Круп је истакао да открића из гробнице Вулонг показују да је тамо сахрањена особа високог статуса, пренео је РТС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала