- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен нови рођак Ти-рекса, могуће да је био већи од краља диносауруса

CC0 / Unsplash/ Jake Fagan / Диносаурус
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Пратите нас
Палеонтолози су у Северној Америци открили до сада непознату врсту тираносауруса. Сматра се да је реч о најближем познатом рођаку Ти-рекса, а могуће је да је био чак и већи од чувеног краља диносауруса.
У питању је врста Tyrannosaurus mcraeensis, идентификована на основу дела фосилизоване лобање коју су палеонтолози пронашли 1983. године истражујући геолошку формацију Хол Лејк у Новом Мексику.
Првобитно је било класификовано да лобања припада Ти-рексу и била је изложена у Природњачком музеју Новог Мексика. Међутим, 2013. тим палеонтолога одлучио је да је поново проучи након што су уочене аномалије у њеном облику.
Лобања је стара 73-71 милион година, из доба креде (пре 145-66 милиона година), што значи да је Tyrannosaurus mcraeensis старији од Ти-рекса 3-5 милиона година, наводи се у недавно објављеној студији у журналу „Scientific Reports“.
Управо та велика разлика у годинама била је главни показатељ да је откривена нова врста, поред знатних морфолошких разлика.
„Најупадљивија разлика се односи на облик доње вилице, која је слабија и облија него код Ти-рекса“, изјавио је за „Live Science“ палеонтолог Ник Лонгрич са британског Универзитета у Бату.
Tyrannosaurus mcraeensis такође има мање зуба него већина других тираносауруса, што је један од главних разлога што истраживачи сматрају да је најближи рођак Ти-рекса који је, такође, имао мање зуба, навео је Лонгрич.
Иако величина лобање сугерише да је ова врста била отприлике исте величине као одрасли Ти-рекс, који је растао до око 12 метара у дужину, што је величина аутобуса на спрат, а верује се да су други примерци могли бити чак и већи.
„Није немогуће. С обзиром да смо открили само један примерак, мало је вероватно да смо пронашли и највећи“, указао је Лонгрич.
Према његовим речима, Tyrannosaurus mcraeensis је вероватно био предатор, као и Ти-рекс.
„Да су постојали у исто време вероватно би били прилично изједначени у борби“, рекао је Лонгрич.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала