- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„У духу Тесле 2024“: У Њујорку одржана међународна конференција посвећена српском научнику /фото/

© Фото : Спутњику уступили Драган Ракоњац и Милица СавићУ Њујорку одржана међународна конференција посвећена Николи Тесли
У Њујорку одржана међународна конференција посвећена Николи Тесли - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Пратите нас
У организацији Теслине научне фондације (ТНФ) Америке и Србије, у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, одржана је традиционална 12. конференција „Tesla Spirit Conference and Award 2024“, а у Српском клубу у Њујорку организован је уметнички перформанс са ствараоцима српског порекла.
Конференција је у суботу одржана под покровитељством Ешли Редферн, извршног директора American Paradigm Schools, која је и директор за едукацију Tesla Science Foundation USA и Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку.
Учешће на Тесла конференцији су узели многи угледни научни радници, стручњаци, привредници, новинари, уметници, глумци и књижевници из целог света.
Између осталих др Михајло Правица: Квантна механика, Љубав, Бог и Тесла; др Вјера Мујовић: Културна дипломатија; Данко Р. Васовић: Јасеновац, страдање Теслиног народа; Срђан Сотиров и Предраг Карасовић, Активности и пројекти Теслине научне фондације Србија; 100 година Радио Београда РТС (видео); Марина Булатовић и Милица Савић: Стил облачења Николе Тесле (презентација); др Александар Игњатовић Пертини: Деца као амбасадори културе; Ешли Редферн и сарадници: Школска платформа САД; Maja Цветковић Сотиров: Ноћ уочи Божића са Теслом (Тесла у дечјој књижевности); Радмила Сатарић: Никола Тесла инспирација; Верослав (Вик) Ђурђевић: Развој НТЕЦ-а, актуелни пројекти у Канади; др Нада Мартиновић: Нова веб платформа посвећена Теслиним клубовима; др Мирјана Божић и др Драгољуб Мартиновић: Теслин поклон физичару Лорду Рејлију; Бранка Ђуровић, презентација 50 година српског радио програма „Равна Гора“ у Канади; Гордана Петковић Лаковић: Караван среће…
Посебно важан пројекат Теслине научне фондације је веб платформа Тесла клубова и Теслиног народа који је окупио стручњаке и промотере културне баштине у вези са Теслиним ликом и делом из целог света, а на којој ће се наћи огроман материјал са темом Николе Тесле и Теслиног народа.
У току Конференције додељене су захвалнице, медаље и најпрестижнија награда организације „Tesla Spirit Award 2024“ заслужним организацијама и појединцима који су током претходне године промовисали име и дело Николе Тесле и име Теслиног народа, на достојанствен и оригиналан начин.
Престижне награде „Tesla Spirit Award 2024“ добили су Никола Тесла Клуб Сан Дијего; Никола Тесла Клуб Детроит; др Нада Мартиновић; др Вјера Мујовић; др Ђорђe Н. Колџић; новинар Марина Булатовић; Школа Бановић Страхиња из Београда; Рада Комазец.
У холу хотела уприличена је изложба слика наших познатих уметника: Јелена Бибић, Гордана Ненадовић, Јасмина Јовановић, Василена Радановић, Тијана Арсић, Ана Марија Говер, Милица Савић и Милунка Пејоска; а у уметничком програму су наступали Фолклорни ансамбл „Грачаница“, дечји хор „Свети Сава“, др Душанка Иванова: Балет „Тесла“, Слађана Шарић: Арија „Тесла“.
Никола Лончар, оснивач и председник Теслине научне фондације из Филаделфије подсетио је да су до сада поставили 32 Теслине бисте широм света, а да је последња постављена у на Солт Лејк Комјунити колеџу у Америци.
„То је огроман посао. Треба обезбедити средства за израду биста, наћи одговарајуће уметнике који ће то урадити, али посебно је било изазовно прибавити и 32 дозволе и борити се са бирократијом. Највише смо поносни што су се Тесла бисте нашле на Техничком факултету у Косовској Митровици, хотелу Њујоркер јер је Тесла ту живео од 1933. до 1943., на Франклин институту у Америци, и у Српској културној башти у Рокфелеровом парку у Кливленду. Током Конференције позвали смо на сарадњу школе широм планете, да почну да отварају своје Тесла клубове, а наша нова веб платформа посвећена Теслиним клубовима и Теслином народу тај посао ће учинити и лакшим и бржим“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала