- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ускоро исплата субвенција за 2023. годину, неће бити формирана Пољопривредна комора

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаСкладиштење житарица
Складиштење житарица - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Пратите нас
Недељко Савић из Удружења Стиг из Пожаревца рекао је данас након завршеног вишечасновог састанка у Влади Србије са премијером Аном Брнабић да је постигнут договор да неће бити формирана Пољопривредна комора, као и да ће Министарство пољопривреде урадити предлог изјаве о обрађивању земљишта за које до сада нису добијали субвенције.
Он је додао да су се премијер и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић сложиле да неће бити основана Пољопривредна комора.
На састанку је било речи о начину пријављивања парцела на платформи е Аграр, поготово пријављивања оних земљишта за које се никада до сада нису добијале субвенције и договорено је да ће у року од 45 до 60 дана, када буде формирана нова Влада бити промењен Закон који ће омогућити да уз помоћ предлога изјаве те парцеле убаце. Он је објаснио да ће бити расписан јавни позив за те парцеле и додао да је новина да ће новим законом бити прописано да власници земљишта који не обрађују земљиште буду у обавези да склапају уговор са закупцем тог истог земљишта.
„Биће не уговори, него предлог изјаве и те изјаве мораће да буду оверене код нотара, значи изјава од стране нас за парцеле које не можемо да убацимо услед нерешених правних основа или проблема, оверене нашим и потписом нотара“, рекао је Савић.
Он је објаснио да до сада нису могли да их убацују због проблема, међутим сада ће имати ту могућност и биће посебан јавни позив.
„Добићемо форму изјаве да се писаном одговорношћу обавезујемо да радимо те парцеле и да ћемо на исте имати право да наплатимо субвеницје које нам припадају“, рекао је он.
Он је рекао да су на састанку била присутна само Удружења која су стала иза захетва и тражила састанке са министром и премијером.
Председник Скупштине Удружења пољопривредних произвођача Суботице Мирослав Матковић рекао је да је једна од тема састанка билаи неисплаћене субвенције пољопривредницма за 2023. годину. Према његовим речима, министар Јелена Танасковић је рекла да пољопривредници којима нису исплаћене субвенције, могу да очекују ускоро исплату, пренео је Танјуг.
Што се тиче погодности за цену горива, остаје умањена цена на НИС-овим пумпана од 179 динара по литру, а на осталим пумпама по тржишној цени уз рефакцију од 50 динара. Како је додао теме наредног састанка биће повезивање газдинстава и наставак разговора око цене горива.
Састанак Ане Брнабић са пољопривредницима - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
ЕКОНОМИЈА
Министарство пољопривреде задужено да уради предлог изјаве о обрађивању земље
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала