- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-62 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Доњецк на мети украјинских граната; Кина не присуствује преговорима у Украјини у Давосу

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 690. Руске снаге претходног дана су прецизним нападима дроновима и ракетним системима „кинжал“ уништиле објекте војно-индустријског комплекса Украјине за производњу граната и беспилотних летелица. Јединице групе „Исток“ добиле су експерименталне дронове ФПБ којима се управља помоћу специјалних наочара.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:45 14.01.2024
Кијев жали што Кина не учествује у дискусији о такозваној „формули мира“ коју промовише Украјина, изјавио је шеф кабинета Владимира Зеленског Андрeј Јермак.
Према речима Јермака, Украјина жели да о овој „формули” разговара најшири могући круг земаља, Кијев је позвао Пекинг да се укључи у дискусију.
"Нажалост, на Малти и овде (у Давосу на дискусији о "формули мира") нема представника Кине. Позивали смо и наставићемо да позивамо. За нас је важно присуство Кине за преговарачким столом. Надамо се да ће у будућности Кина учествовати, јер је ово важна утицајна земља“, рекао је Јермак на конференцији за новинаре у Давосу.
20:41 14.01.2024
Експлозија је одјекнула у Кривом рогу, Дњепропетровска област, јављају украјински медији.
20:39 14.01.2024
Украјинске снаге испалиле су осам граната калибра 155 милиметара, укључујући две касетне гранате калибра 155 милиметара и четири гранате калибра 152 милиметара на Горловку и Доњецк, саопштили су у ДНР.
19:43 14.01.2024
Један број земаља глобалног Југа су на састанку о украјинској „формули мира“ у Давосу истакле потребу да се узме у обзир забринутост Русије, рекао је новинарима представник ЕУ после састанка.
„Док су партнери из Глобалног Југа генерално изражавали саосећање са тешком ситуацијом Украјинаца и њиховим патњама, неке (земље југа) су нагласиле потребу да се узму у обзир забринутост Русије“, рекао је он.
19:21 14.01.2024
Шеф кабинета Владимира Зеленског Андреј Јермак рекао је да украјинске власти не пристају на замрзавање сукоба
"Председник (Зеленски), његов тим, никада нисмо пристали нити бисмо прихватили било какво замрзавање сукоба. То је неприхватљиво за украјинско друштво, наравно и за председника и његов тим", рекао је Ермак на конференцији за новинаре у Давосу.
18:39 14.01.2024
17:27 14.01.2024
У украјинској војсци је критична ситуација са људством, изјавио је командант пете посебне јуришне бригаде Оружаних снага Украјине Алексеј Тарасенко, преноси украјинска телевизија Еспресо.
„Трупе се веома радују новим појачањима, јер је у многим областима у многим јединицама ситуација прилично критична са људством, а квалитет нових регрута је доста лош. Углавном су то старији људи, са много проблема карактеристичним за тај узврста. Заиста нам недостају млади момци“, рекао је официр.
Он је појаснио да је просечна старост бораца изнад 40 година.
15:57 14.01.2024
Касетна муниција коју украјинска војска користи на бојном пољу постаје све мање ефикасна, пише Њујорк тајмс.
Како јој је изјавио неименовани командант вода Оружаних снага Украјине, касетна муниција коју су раније испоручиле САД коришћена је за гађање великих група руских снага, али сада у офанзивама учествују „мање јединице“.
Приметно је и да гађање руских положаје компликују дубоки ровови којима су добро заштићени руски војници.
15:32 14.01.2024
Руски бизнисмен Олег Дерипаска на свом Телеграм каналу написао је да сматра неефикасном предстојећу дискусију о миру у Украјини на Светском економском форуму у Давосу, у Швајцарској, без делегације из Русије. Према речима бизнисмена, мира у Украјини неће бити до маја 2025. године.
„Штета што неће бити конструктивног разговора о ситуацији у Украјини — неће бити руске делегације. Ионако се не може очекивати мир пре маја 2025. године“, рекао је Дерипаска.
Он је нагласио да ће на форуму бити речи и о успостављању мира на Блиском истоку. Решења ће предложити представници САД, Катара, УАЕ и Израела.
14:37 14.01.2024
Русија мора бити укључена у мировни процес у Украјини, изјавио је на конференцији за новинаре у Давосу министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис.
„На овај или онај начин, морамо пронаћи начин да укључимо Русију у процес. Неће бити мира без тога да Русија не може да искаже своје мишљење“, рекао је министар.
Швајцарски дипломата је рекао да на састанку у Давосу о украјинској „мировној формули“ на нивоу саветника за националну безбедност, који се одржава 14. јануара у Давосу на иницијативу Швајцарске и Украјине, учествују представници 83 земље.
Током 2023. године одржана су три састанка у формату ове „формуле“. Последњи од њих одржан је на Малти 28-29. октобра 2023. године.
14:13 14.01.2024
Кијев је започео билатералне преговоре о безбедносним гаранцијама за Украјину са Румунијом, саопштила је канцеларија председника Украјине Владимира Зеленског.
„Украјинска страна је уз учешће шефа кабинета председника Украјине Андреја Јермака започела билатералне преговоре са државним секретаром румунског Министарства спољних послова Јулијаном Фотом о закључивању билатералног споразума о безбедности… Румунија је постала девета земља која је започека билатералне преговоре о безбедности са Украјином“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту канцеларије украјинског председника.
12:41 14.01.2024
Авионска ракета Х-31 на руском авиону у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Специјална операција у Украјини
Украјински експерт: Руска војска зна координате свих војних објеката у Украјини
12:39 14.01.2024
Естонија неће протеривати украјинске мушкарце старосне доби за мобилизацију који су дошли у ову земљу, изјавила је естонска премијерка Каја Калас.
Она је признала да је о овом питању разговарала са украјинским председником Владимиром Зеленским, који је у четвртак посетио Талин, али је искључила протеривање Украјинаца, пошто се они у Естонији налазе легално.
„Када су дошли овде, Европска унија им је пружила привремену заштиту. Стога дефинитивно нећемо учинити ништа да их изручимо. Задатак Украјине је да контактира људе овде и позове их да се врате“, рекла је Каласова у видео-интервјуу за „The Kiev Independent“.
На конференцији за новинаре одржаној у четвртак након састанка са Каласовом, Зеленски је рекао да су његовој земљи потребни војно способни мушкарци који су отишли ​​у иностранство, напомињући да они неће нужно бити упућени на фронт, али да могу да раде и плаћају порез у Украјини, а који ће ићи на финансирање украјинску војску. Он није директно рекао да ли Естонија треба да протера украјинске држављане који овде живе.
Према последњим подацима Одељења полиције и граничне страже, у Естонији се налази 35.713 украјинских избеглица, од којих је 6.898 старости од 18 до 60 година, односно војно способних мушкараца.
12:18 14.01.2024
Оружане снаге Украјине гранатирале су Белгородску област око 80 пута током протеклог дана, укључујући више од пет пута уз помоћ беспилотних летелица. Две особе су рањене, а оштећено је и шест аутомобила и једна гаража, написао је на свом Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.
11:50 14.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
11:44 14.01.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге су на купјанском правцу одбиле четири напада украјинских јуришних група код насеља Сињковка Харковске области. украјинска војска изгубила је до 130 војника, четири тенка, осам аутомобила, артиљеријски систем М777 и три хаубице „гвоздика“. Осим тога код града Волчанск у Харковској области уништено је складиште муниције украјинске бригаде територијалне одбране;
На краснолиманском правцу руске снаге одбиле су напад јуришних украјинских група у ЛНР. Убијено је и рањено више од 80 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила, два аутомобила и хаубица „мста Б“.
На доњецком правцу руске снаге одбиле су напад украјинских јуришних група и бригада у ДНР. Погинуло је и рањено више од 300 укрјаинских војника, а уништено девет тенкова, четири борбена возила пешадије, међу којима један „бредли“, четири борбена оклопна возила, ракетни систем „стрела 10“ и 27 аутомобила;
Током противбатеријске борбе у протекла 24 часа уништена су два америчка артиљеријска система М777, самоходно оруђе пољске производње „краб“, британски АС-90, немачки „панцерхаубице 2000“, чешки самоходни топ „дана“, америчко оруђе М119 и три хаубице Д-30;
На јужнодоњецком правцу погинуло је и рањено више од 170 украјинских војника, а уништена су два тенка, ракетни систем „стрела 10“ и шест аутомобила;
Осим тога, током противбатеријске борбе уништени су: артиљеријски систем М777 америчке производње, хаубица ФХ-70 произведена у Великој Британији, самоходни топ „дана“ чешке производње и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“;
На запорошком правцу украјинска војска изгубила је до 60 војника, а уништена су два украјинска оклопна возила, три аутомобила и хаубица Д-30;
Руске снаге су на херсонском правцу убиле и раниле до 60 украјинских војника, а уништиле четири аутомобила, три америчка артиљеријска система М777, самоходно артиљеријско оруђе „зузана 2“ словачке производње и самоходна хаубица „гвоздика“;
Руске ракетне снаге и артиљерија уништиле су складиште авионске муниције на аеродрому Долгинцево у Дњепропетровској области, 98 украјинских артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и техника у 112 округа;
ПВО системи оборили су 23 украјинске беспилотне летелице и 17 ракета испаљених из система „хајмарс“ и „ураган“;
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 567 авиона, 265 хеликоптера, 10.664 беспилотне летелице, 450 противваздушних ракетних система, 14.618 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.202 лансера за ракетне системе, 7.729 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 17.455 јединица специјалних војних возила.
11:12 14.01.2024
Украјински дронови напали су село Тјоткино у Курској области Русије. Једна особа је рањена гелером, саопштио је губернатор области Роман Старовојт.
10:35 14.01.2024
10:08 14.01.2024
Амерички ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2024
Специјална операција у Украјини
Украјина: Биће тешко одржавати ловце Ф-16
09:09 14.01.2024
Украјинске снаге су у последња 24 часа 95 пута гађале девет насеља на левој обали Дњепра Херсонске области, саопштио је новинарима извор упознат са ситуацијом.
Гађана су насеља Казачји Лагер, Аљошки, Песчановка, Корсунка, Дњепрјани, Подстепно, Солонци, Горностајевка и Саги.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала