Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Двострука корист подгревања случаја Рачак: Запад пере себе, а Приштина растерује Србе

© AP Photo / Visar KryeziuВилијам Вокер на Косову
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Рачак је био изговор и повод за бомбардовање СРЈ које није одобрио СБ УН а с обзиром да је све што се тамо дешавало врло спорно, државама креаторима ове подвале је потребно да забашуре своје трагове и ту Приштина наступа са оптужницама против Срба који су учествовали у овој легалној операцији, сматра политиколог Александар Лукић.
Приштина је поново оживела случај Рачак подизањем оптужница против Срба, односно, против легалних припадника војске и полиције Србије који су тада неутралисали терористичку ОВК у том селу. Тадашњи шеф верификационе мисије Оебса Вилијам Вокер прогласио је то за „масакр над албанским цивилима“ од стране Београда, што јер био повод да НАТО почне бомбардовање СРЈ.

Протеривање Срба и прање Запада

Др Александар Лукић из Института за политичке студије каже да је јасно да иза овог потеза Приштине не стоји само - Приштина.
„Тачно је да је ово још један део стратегије да се Срби који су можда и намеравали да се врате на своја огњишта на Косово и Метохију додатно застраше и да од тог плана одустану. Исто тако због овог потеза Приштине многи Срби који живе тамо ће из истог разлога вероватно отићи са Косова и Метохије, с обзиром да је много њих било у саставу тадашње полиције и Војске СРЈ током сукоба са терористичком ОВК,“ истиче Лукић.
Према његовим речима, да Рачак остане „ мистерија“ важно је и западним државама посебно онима који су заговарали бомбардовање Србије.
„Месецима уназад Запад на челу са Америком је намеравао да нас бомбардује а повод за тако нешто управо им је дао Вокер са лажним извештајем о томе шта се десило у Рачку. Односно, да није наша војска убила голоруке албанске цивиле већ да је имала сукоб са терористима ОВК,“ каже Лукић.
Како истиче, не треба заборавити да је Западу преко потребно да се опере од бомбардовања СРЈ јер је све више оних који у свету схвата да то није смело да се деси.

Српске снаге урадиле легалну акцију

„Очито је да се Запад, пре свих Америка нада да ће се сага о Косову ускоро завршити и да ће Косово постати међународно призната држава. У склопу са тим њима је јако битно да из целе приче изађу “опрани“ од свега што се дешавало а за шта су они били главни покретачи јер своја злодела желе да сакрију на време, а да са друге страни Приштини дају могућност да нема шта да јој неко стави на терет. Управо мислим да је ово прави разлог због чега се и покрећу ови судски процеси на КиМ,“ верује Лукић.
Лукић подсећа да су српске снаге тада биле сасвим легално на Косову и Метохији и трудио се да народ заштити од терористичке ОВК.
„Акција наших снага у Рачку је била потребна и да се све то десило у Америци и да су њихове полицијске снаге неутралисале неку терористичку они би тамо били хероји,“ закључује Лукић.
Иначе, прву оптужницу за Рачак Приштина је подигла у мају 2023. године а први процес је одржан у новембру исте године. Подизање нових оптужница им је омогућила измена законика о кривичном поступку у коме је додато суђење у одсуству.

Приштина посегла за хашким списима

У овим процесима Приштини ће бити доступни подаци и и из хашке базе података где ће пронаћи, како су навели, и нека имена надређених који су давали наређења или су учествовали у догађајима у Рачку.
Подсећања ради, пред прошлу годишњицу догађаја у Рачку, власти на Косову су саопштиле да је Специјално тужилаштво Косова расписало међународне налоге за хапшење 18 Срба осумњичених за учешће у убиствима у Рачку.
Патолог из Финске Хелена Ранта, која је била на челу тима који је извршио увиђај над убијеним Албанцима, кад јој је проговорила савест, додуше касно, рекла је да је на њу вршен снажан притисак да не пкаже истину. Исто тако, Међународни суд за бившу Југославију тај случај, који је био један од носећих стубова оптужнице против Слободана Милошевића, избацио из оптужнице, након што је он у својој уводној речи, описао како је текла та акција и то је био први пут да се о Рачку са наше стране јавно саопшти шта се десило.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала