Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почиње прикупљање потписа за смену градоначелника Северне Митровице

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ Kosovo OnlineОпштинска зграда у Северној Митровици, архивска фотографија
Општинска зграда у Северној Митровици, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Грађани Северне Митровице почеће да прикупљају потписе за смену градоначелника Ердена Атића који је изабран на локалним изборима у априлу прошле године, које су Срби бојкотовали, а у ту сврху одобрено је коришћење спортске хале.
Одборници Скупштине општине Северна Митровица одобрили су на захтев групе грађана да у ту сврху користе спортску халу.
Сања Лазаревић Кртинић, један од покретача иницијативе за смену градоначелника у Северној Митровици, изјавила је за Танјуг да им је јављено да су добили одобрење за коришћење спортске хале за прикупљање потписа.
Заменик председника СО Северна Митровица Скендер Садику изјавио је јуче да је рок за прикупљање потписа 22. јануар, али да ће, ако иницијативна група не стигне да на време прикупи потписе, министарство администрације локалне самоуправе привремених институција дати додатне две недеље.
„Верујем да ће то брзо прикупити, да додатан рок неће бити потребан“, рекао је Садику, пренео је РТК2.
За градоначелнике четири општине са српском већином на северу КиМ изабрани су Албанци, на локалним изборима одржаним у априлу прошле године, које су Срби бојкотовали због непоштовања бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба.
На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.567, од којих 13 Срба.
Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.
Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана.
Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала