- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Продужен рок за укључивање послодаваца у дуално образовање

© Фото : Pexels/Photo by Andrea Piacquadio школа
школа - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Привредна комора Србије је због великог интересовања привреде продужила до 31. јануара рок за пријаву послодаваца за укључивање у дуални модел образовања за наредну школску годину.
За школску 2024/2025. годину за дуални модел образовања пријавило се чак 30 одсто нових компанија, које до сада нису биле укључене у реализацију овог модела образовања, саопштила је данас Привредна комора Србије.
„У протеклом периоду ПКС је интензивно радила на спровођењу активности прикупљања потреба привреде за кадровима. Кроз кампању анимирања послодаваца, представници ПКС реализовали су велики број индивидуалних састанака са заинтересованим послодавцима, као и неколико информативних сесија у више градова на територији Србије, што је резултирало тиме да су до данас поднете чак 404 изјаве о спремности. Привреда је кроз поднете изјаве изразила потребу за скоро 2.000 ученика који ће би се школовали по дуалном моделу образовања“, рекла је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић.
Она наводи да привреда, као и претходних година, традиционално показује највеће интересовање за кадровима из области машинства, трговине, туризма и угоститељства и електротехнике.
„Према досадашњим подацима у вези са бројем ученика за које су послодавци поднели изјаве, чак 35 одсто од укупног броја ученика се тражи за образовне профиле из области машинства и обраде метала“, навела је Ковачевићева.
Она је подсетила да компанија укључивањем у дуални модел образовања има могућности да стекне квалификован и обучен кадар у складу са потребама компаније, спреман да се одмах по завршетку школовања укључи у радни процес.
Како наводи, на овај начин послодавац у великој мери смањује трошкове за обучавање радне снаге, што се издваја као један од бенефита.
Ученици у дуалном образовању у зависности од образовног профила проводе одређени број дана у компанији, чиме се код њих развија осећај припадности, усваја се пословна клима и јача поверење између ученика и послодавца, што накнадно води ка сарадњи на обострано задовољство.

„Пре само неколико дана Влада РС је донела Уредбу о финансијској подршци дуалном образовању којом се, између осталог, предвиђа и додела средстава за субвенционисање дела накнаде за учење кроз рад коју послодавци плаћају ученицима уписаним на дуалне образовне профиле на којима се ученици школују за дефицитарна занимања“, додала је Ковачевићева.

Послодавци се пријављују путем специјализованог веб портала Привредне коморе Србије на којем креирају профил компаније и на једноставан начин, у три корака, подносе пријаву за укључивање у модел дуалног образовања.
У понуди за реализацију по дуалном моделу образовања за школску 2024/2025. годину налази се и 10 нових образовних профила: техничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, возач моторних возила, електротехничар за електронику на возилима, техничар електронике и аутоматике, козметички техничар, пољопривредни техничар дигиталних технологија, полагач облога, декоратер зидних површина и механичар грејне и расхладне технике.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала