Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина наставља игру са отетом земљом на Северу, Срби је траже назад

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Влада Косова припремила је нову одлуку о експропријацији земљишта Срба на северу Косова на којој су нелегално изграђене полицијске базе, пошто је суд прву поништио. Остаје да се види шта ће бити у тој другој одлуци и да ли ћемо опет да идемо на суд, каже адвокат и правни заступник оштећених Небојша Влајић.
Основни суд у Приштини, одељење за управна питања, донео је пресуду којом је поништио прелиминарну одлуку владе привремених приштинских институција о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток из маја прошле године и вратио је на поновно одлучивање и разматрање.

Нова одлука, нови круг

Небојша Влајић, адвокат са Косова и Метохије, за Спутњик објашњава шта то у пракси заправо, значи.
„Такозвана влада Косова има право да се жали на то. Али, чак и када би им жалба пропала они имају спреман план. Односно, доносе нову одлуку о експропријацији тог земљишта где су исправили све неправилности које су нађене од стране суда у првој одлуци. Она ће фактички бити садржински иста, дакле само формалност да се испоштује процедура која је у првој одлуци пропуштена,“ објашњава наш саговорник.
Другим речима, додаје Влајић, сва одузета земља што приватним власницима, што друштвеним предузећима на северу Косова за изградњу војних и полицијских база за потребе Приштине, за сада неће бити враћена.
„Све је то за сада само стопирано док се не донесе нова одука у тзв. влади у Приштини. У зависности од те нове одлуке ми ћемо видети шта и како ћемо да поступимо, односно да ли ће нова одлука бити у нашем интересу или ћемо поново тужити,“ каже наш саговорник.

Срби неће паре - хоће своју земљу

Влајић такође напомиње и да власници приватних поседа којима је земља одузета не желе новчану накнаду већ захтевају да им се земља врати.
„Приштина је спремна да то плати у виду накнаде али те Србе то не занима. Они хоће своју земљу. Желе да је користе као и до сада и паре их не занимају. После одлуке тзв Владе у Приштини незадовољни грађани опет могу да подигну тужбу и суд ће опет одлучивати“, истиче Влајић.
Према његовим речима, Приштина је у три српске општине на северу Косова и Метохије под изговором експропријације одузела приватне и друштвене имовине Срба око 80 до 90 хектара у свакој од ових општина.
Суд је одлуком која је донета 18. децембра, заправо потврдио да су те експропријације земљишта биле нелегалне и у супротности са законом, а базе тзв. косовске полиције изграђене на тим површинама без правног основа, на шта власници и јавност на северу КиМ указују већ месецима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала