Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шеф НАТО канцеларије у Београду: Немамо везе с продајом оружја тзв. Косову

© Фото : U.S. Army / Charles RosemondПротивтенковски ракетни комплекс Џавелин
Противтенковски ракетни комплекс Џавелин  - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Шеф НАТО канцеларије за везу у Београду генерал Ђампјеро Романо изјавио је данас да НАТО нема никакве везе са продајом оружја тзв. Косову, као и да Алијанса не подржава тзв. косовско-безбедносне снаге (КБС).
Романо је одговарајући на питање новинара о томе како и на који начин тзв. Косово може да се наоружава, с обзиром на то да нема своју војску, али и то да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг пре само два месеца у Београду изјавио да НАТО не подржава тзв. КБС и њихову транзицију у војску, подвукао да подржава став Столтенберга и навео да Алијанса нема везе са најављеном америчком продајом антитенковских ракета „џавелин“.
„То не чини НАТО, већ друга држава, која има на то право“, рекао је Романо након јавне дебате на тему концепта војне неутралности и односа Србије и НАТО-а.
Он је додао и да би с друге стране требало истаћи и то да се Кфор на територији Косова и Метохије држи свог мандата, на основу резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и да задржава непристрасно деловање.
Претходно, он је говорећи на јавној дебати „Концепт војне неутралности и односи Србије са НАТО-ом“ нагласио и да партнерство Србије и НАТО-а напредује из године у годину и да су Србија и Алијанса ближи него што изгледа на први поглед. Како је навео, сарадња помаже заједнички развој, а тиме се унапређује и политички дијалог и разумевање, уз пуно поштовање политике неутралности Србије.
Државни секретар министарства одбране Немања Старовић изјавио је да је војна неутралност Србије заснована на одлуци Народне скупштине да у децембру 2007. године усвоји Резолуцију о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.
„Опредељење за војну неутралност је политичка одлука која изражава став да земља није заинтересована за приступање постојећим војним савезима, али и да ће наставити да развија спољно-политичке односе“, рекао је Старовић и појаснио да Србија води своју политику у области безбедности и одбране самостално, настојећи да у складу са могућностима допринесе миру, решавајући све спорове политичким средствима, без употребе силе.
Додао је да, иако милитарно неутрална, Србија креира и развија партнерске односе у областима економије и здравства са земљама широм света, као и са међународним организацијама.
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
СРБИЈА
Западне земље усред Београда притисле Србију да напусти војну неутралност
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала