- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цунами кренуо из Ајове: Трамп сигуран кандидат, али „дубока држава“ има свој план

© Tanjug / AP Photo/Andrew HarnikДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Сигурно је да ће Доналд Трамп бити кандидат Републиканске странке али је исто тако сигурно да му естаблишмент, односно америчка „дубока држава“ неће допустити да буде следећи председник САД, сматра др Срђа Трифковић, спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“.
Бивши амерички председник Доналд Трамп победио је на републиканским унутарстраначким изборима у америчкој држави Ајова, док је друго место освојио гувернер Флориде Рон Десантис.
На изборе је изашло више од 60 одсто бирача, а Трамп је добио 50,6 одсто гласова, док је Десантис освојио 21,4 одсто гласова. Иза њих се пласирала бивша амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли.
Унутарстраначким изборима у Ајови званично је почела трка за председничке изборе у САД 2024. године.

Популаран код гласача, омражен код врха странке

Од почетка нисам сумњао да ће Доналд Трамп бити кандидат Републиканске странке за председника САД, каже Трифковић за Спутњик. Популарност бројних изазивача у лику гувернера Флориде Рона Десантиса или бивше амбасадорке САД у УН Ники Хејли не може се ни приближно поредити са популарношћу коју Трамп ужива код прорепубликанских гласача и чланова странке на терену.
То, наравно не значи да је републикански естаблишмент, односно вођство Републиканске странке у Сенату и Представничком дому Конгреса, као и у апарату врха странке одушевљено Трампом – напротив, каже Трифковић.
„Они су и 2016. нагињали ка неким другим опцијама, што укључује чак, за један део републиканског естаблишмента, пре жељу да победи Хилари Клинтон, него да Трамп постане председник. Изразити пример тога је покојни сенатор Џон Мекејн који је припадао оном крилу Републиканске странке која је имала паролу – 'Никад Трамп'. То је присутно и данас, међутим очигледно је да код регистрованих републиканаца Трампова популарност остаје апсолутно неспорна, поготову што је у истој држави на прелиминарним изборима 2016. он дошао други.“

Сценарио А „дубоке државе“: Судски спречити Трампа да се кандидује

Међутим, друга је прича да ли Трамп уопште може бити изабран за председника САД, без обзира на проценат Американаца који га подржавају, сматра Трифковић. Према његовим речима, постоје два сценарија америчке „дубоке државе“ да спрече Трампа да поново постане председник САД.
Он у „дубоку државу“ не сврстава само Демократску странку већ и ФБИ, војно-индустријско-конгресни комплекс, медије и „све оне елементе који су се 2016. ујединили против Трампа али су направили пропуст за који су тврдо решени да не сме да се понови“.
Према Трифковићу, сценарио „А“ подразумева да се кроз један потпуно исполитизовани судски апарат спречи Трампа да се кандидује у кључним државама. У том смислу је већ направљен експеримент у Колораду, где је Врховни суд те државе ког контролишу демократе потврдио одлуку да је тиме што је тобоже подстицао побуну против уставног поретка, Трамп себе дисквалификовао из трке за председника.
„И при том је коришћен опскурни амандман на Устав из 1866. године који је изричито имао за циљ да спречи функционере јужњачке конфедерације да се кандидују за јавне функције након победе Севера у Америчком грађанском рату. Дакле, ту је прво требало прогутати крупну кнедлу да су демонстрације на Капитол хилу 6. јануара 2021. биле побуна, а онда да је Трамп свесно и са предумишљајем подстицао ту побуну. Ствар је апсурда али у политизованом свету америчког судства све је могуће.“
Пошто је у овом тренутку оптужен за 92 прекршаја, могло би се рећи и злочина, сигурно је да ће Трампови противници темпирати неку од судских одлука непосредно пред изборе, тако да га у последњи час дисквалификују врховни судови Пенсилваније или Џорџије који су под контролом демократа, додаје Трифковић.

План Б – бизарни спектакл крађе гласова

То би значило да се не може појавити на гласачким листићима у тим државама, међутим, уколико би у последњи час, можда чак и дан-два пред изборе, интервенисао Врховни суд САД одлуком да је неуставна и незаконита одлука о уклањању Трампа са списка, онда би била направљена забуна а можда чак и својеврсни хаос намерно изазван од Трампових противника, сматра Трифковић.
„А ако им и то не успе, онда наравно имају и 'план Б' а то је да понове крађу из новембра 2020. кад смо били сведоци бизарног спектакла да у кључним градовима кључних држава негде у три ујутро престане пребројавање, а онда се у шест ујутро настави са додатним десетинама хиљада гласова за Бајдена који су се мистериозно створили из пула поштанских гласова. То је била једна безочна крађа која је статистички апсолутно необјашњива, али то не можете данас у Америци јавно да кажете, јер је криминализована и демонизована сама тврдња да су избори били покрадени.“
Параноја с којом се естаблишмент обрачунава са онима који сумњају у легитимност избора већ указује до које мере су они били дубиозни, закључио је Трифковић.
Погледајте и:
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
СВЕТ
Убедљива победа Трампа на унутарстраначким изборима у Ајови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала