- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Данска агенција обуставила усвајање деце из иностранства на две године

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDКопенхаген, Данска
Копенхаген, Данска - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Приватна данска Агенција за усвајање деце из иностранства (ДИА) саопштила је данас да укида могућност усвајања након што је данско Министарство за социјална питања препоручило обустављање усвајања из иностранства на две године због истраге о неколико наводно незаконитих случајева.
Министарство је изразило забринутост због наводно учестале употребе измишљених докумената и процедура којима се прикривало биолошко порекло деце, преноси АП.
Приватна компанија ДИА посредовала је у усвајањима на Филипинима, у Индији, Јужној Африци, на Тајланду, Тајвану и у Чешкој, а прошлог месеца, жалбени одбор Министарства суспендовао је рад те агенције у Јужној Африци због непоштовања законских стандарда, пренео је Танјуг.
Данско Министарство за социјална питања назвало је обустављање усвајања ДИА, која је такође радила са партнерским агенцијама у Јужној Кореји, Колумбији и другим земљама, најозбиљнијом кризом у области усвајања у последњој деценији.
„Када помажемо детету да добије нову породицу на другом крају света, мора постојати неопходна гаранција да се усвајање врши на одговарајући начин у односу на биолошке родитеље“, рекла је министарка за социјална питања Пернил Розенкранц-Тајл.
Како наводи америчка агенција, велики број породица у Европи, САД и Аустралији које су усвајале децу из иностранства, тврдило је да су преварене, због тога што су наводно усвојена деца била лажно регистрована као напуштена или као сирочад, или да немају живе родбине у матичним земљама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала