- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Фицо: Слање оружја Украјини нема смисла, са тугом гледам како се Словени међусобно уништавају

© AP Photo / Petr David JosekРоберт Фицо
Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Западна војна помоћ Украјини нема смисла и само води ка повећању броја жртава сукоба, изјавио је изјавио словачки премијер Роберт Фицо на заједничкој конференцији за новинаре са својим мађарским колегом Виктором Орбаном.
„Овај (сукоб у Украјини) нема војно решење“, рекао је Фицо.
"Украјинска војска је сада изгубила способност да води равноправан дуел са Руском Федерацијом“, додао је он.
Наставком војне подршке Украјини, ситуација се, према његовим речима, неће променити ни за три године.

„За три године ћемо стајати на истом месту и констатовати да је нестало 50 милијарди евра (које ЕУ нуди Украјини), на свакој страни (конфликта) ће бити још по 100 хиљада мртвих војника, и нико се неће померио са места. Руси ће наставити да контролишу Доњецк и Луганск и неће, наравно, одступити од Крима. Позиција Русије за преговоре (о мирном решавању сукоба) ће се побољшати“, рекао је Фицо.

Шеф словачке владе је рекао да као Словак са тугом гледа како се Словени међусобно уништавају због геополитичких интереса неких сила на Западу, због којих се тренутно одвија украјински сукоб. Ове снаге су, како је рекао, два пута забраниле кијевским властима да закључе примирје. Он је позвао људе да се руководе здравим разумом и одустану од покушаја да се уз помоћ Украјине ослаби Руска Федерација.
„Руска економија ради, рубља остаје у позицији [на стабилном нивоу курса], Русија постаје самодовољна (која може да задовољи све своје потребе), руска енергетска предузећа саопштавају о [закључењу] разних рекордних споразума у ​​вези са извозом енергије у земље као што су Кина и Индија“, рекао је Фицо.
Он је обавестио да ће се следеће недеље у среду у Ужгороду састати са украјинским колегом Денисом Шмигалом.
„И даље инсистирамо да ћемо [Украјини] пружити само хуманитарну помоћ, али нећемо слати никакво оружје, јер оружје неће решити проблем који имамо у Украјини“, рекао је словачки премијер.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала