- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески научници успешно клонирали мајмуна /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Tony Wu Резус мајмуни генетски су веома слични људима
Резус мајмуни генетски су веома слични људима - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Кинески научници клонирали су првог резус мајмуна, врсту која се често користи у медицинским истраживањима јер у генетском смислу јако личи на људе. Сматра се да би овим поступком могло да се убрза тестирање лекова, будући да генетски идентичне животиње имају исте реакције, и да ће се тако омогућити прецизнија и сигурнија испитивања.
Приликом ранијих покушаја клонирања резус мајмуна женка није изнела трудноћу до краја или су младунци угинули неколико сати после порођаја. Када се сисари размножавају, настају потомци који имају мешавину гена оца и мајке, а током клонирања се помоћу посебних метода добија јединка која је идентична копија друге.
Најпознатија клонирана животиња је овца Доли, рођена 1996. године. Научници су репрограмирали ћелије коже овце и претворили их у ембрионалне - градивне ћелије које могу да се развију у било који део организма. Ти су ембриони затим усађени у Долину сурогат мајку.

Решен главни проблем

Кинески научници наводе да су у бити учинили исту ствар, али с резус мајмуном, и да је животиња била здрава више од две године, што значи да је процес клонирања био успешан, пренео је Би-Би-Си.
Резус мајмуни иначе живе у дивљинама Азије, односно у Авганистану, Индији, Тајланду, Вијетнаму и Кини.
Први макаки мајмуни клонирани су 2018., али научници током медицинских испитивања преферирају резус мајмуне због њихове генетске сличности с људима. Проблем с репрограмирањем одраслих ћелија у ембрионалне је тај што у већини покушаја долази до грешке. Због тога се рађа јако мали број клонираних јединки, а још мањи број њих буде здраво.
© AFP 2023 / John ChadwickДесно, овца Доли, прва клонирана овца
Десно, овца Доли, прва клонирана овца - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Десно, овца Доли, прва клонирана овца
Научници из Кине открили су да се у неуспелим покушајима клонирања с резус мајмунима нису правилно развиле плаценте, које снабдевају кисеоник и хранљиве материје фетусу, због грешке приликом процеса репрограмирања и да плод зато није могао да се развије.
Стручњаци стога нису употребили део клонираног ембриона који се даље развија у постељицу. Користили су 113 ембриона, од којих су 11 успели да имплантирају. Постигли су две трудноће, од којих је једно младунче преживело, а клонираног мајмуна су назвали „РеТро“, према научној методи коју су користили током поступка.
Генетичар Фалонг Лу с Кинеске академије наука рекао је за Би-Би-Си да је научницима циљ да се користити што мањи број ембриона и да су за истраживање добијена сва етичка одобрења.
„Сви поступци на животињама у нашем истраживању били су у складу са смерницама које су поставили Одбори за коришћење и бригу о животињама при Шангајском институту за биолошке науке, Кинеска академија наука (ЦАС) и Институт за неуронауку. Протокол је одобрио Одбор за коришћење и бригу о животињама ЦАС-овог Центра за изврсност у науци о мозгу“, рекао је он.
Истраживање под именом „Reprogramming mechanism dissection and trophoblast replacement application in monkey somatic cell nuclear transfer“ објављено је у часопису „Nature communications“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала