- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Државност Украјине ускоро ће бити доведена у питање

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Украјинска контраофанзива је пропала, а ако се овако настави ускоро ће државност те земље бити под знаком питања, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Ако се ово овако настави – а сада, и то је потпуно очигледно, украјинска контраофанзива не само да је пропала, него су руске Оружане снаге у потпуности преузеле иницијативу – ако се то настави, украјинској државности би могао да буде задат непоправљив, веома озбиљан ударац“, рекао је руски лидер.

По речима Путина, такозване „мировне формуле“ о којима говоре на Западу и у Украјини наставак су реализације указа председника Украјине о забрани преговора са Русијом.
„Што се тиче тог преговарачког процеса – то је покушај да нас подстакну да одустанемо од онога што смо освојили у последњих годину и по дана. Али то је немогуће. Сви знају да је то немогуће. И владајући кругови у Украјини то схватају и западне елите то схватају“, истакао је руски лидер.
Он је подсетио да је украјинска страна одустала од преговора, иако су Москва и Кијев већ били постигли договор.

„Речено нам је да треба да пошаљемо сигнал да Русија намерава да решава питања мирним путем. Повукли смо своје трупе од Кијева. Дан касније одбацили су све договоре. Будале. Да су пристали на мир, све би било готово пре годину и по дана. Ово још једном показује да то нису независни људи“, изјавио је Путин.

Такође је поручио да је немогуће победити Русе, јер је у њиховој крви међусобно поштовање и поштовање према отаџбини.

„Ово што се сада дешава – уједињеност нашег друштва, јачање наше економије не само у пољопривреди, него и индустрији, раст потенцијала Оружаних снага Русије – то је потпуно и апсолутно неочекивано за противника“, оценио је руски лидер.

Истовремено је додао да они, који из иностранства покушавају да наметну Русији своју демократију, ништа неће постићи јер људи у Русији другачије размишљају.

Кијев скреће пажњу са неуспеха на фронту

Говорећи о нападима украјинске војске на цивилне мете у Русији, председник је објаснио да Кијев тако жели да покаже да је „способан“ да одговори на акције Москве, али и да скрене пажњу са неуспеха на фронту.

„Људи са стране питају: 'Зашто кијевске власти раде оно што раде? Гађају мирне градове, насеља, тргове. Какав је војни смисао тога?' Никакав. А зашто то раде. Постоји одговор – да покажу свом народу и њиховим спонзорима који дају новац за оружје и муницију да су у стању да одговоре на акције Русије“, рекао је руски лидер.

Са друге стране, додао је, Оружане снаге Русије изводе прецизне нападе на војну инфраструктуру и предузећа одбрамбено-индустријског комплекса Украјине.
Путин је истакао да је Русија увек штитила своје интересе – заштитиће их и сада током специјалне војне операције.
Погледајте још:
Систем Град делује по положајима противника у херсонском правцу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
РУСИЈА
Путин: Ко прође кроз искушење специјалне војне операције више не скаче на забавама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала