- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија први пут у војној доктрини регулише употребу нуклеарног оружја

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаВојници 72. војне школе белоруских оружаних снага полажу заклетву у Борисову
Војници 72. војне школе белоруских оружаних снага полажу заклетву у Борисову - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Нацрт обновљене војне доктрине Белорусије јасно дефинише изворе војних претњи по земљу, мере реаговања на њих као и ставове о употреби тактичког нуклеарног оружја.
„Данас је на седници Савета безбедности представљен нацрт обновљене војне доктрине. Најважније је да је у документу сачуван континуитет. Дух наше доктрине је мирољубиви карактер нашег народа. Јасно истичемо да Белорусија не сматра ниједан народ својим непријатељем, упркос акцијама њихових влада. То је кључна порука“, рекао је министар одбране Белорусије Виктор Хрењин након седнице Савета безбедности земље.
Међутим, по речима министра, појавила се потреба да се документ, који је на снази од 2016. године, преради. Он је објаснио шта је ново у доктрини.
„У доктрини јасно именујемо изворе војних претњи по нашу земљу. Она је учврстила везу са нацртом концепције националне безбедности – јасно смо изградили и формулисали мере које ће држава предузети у случају појаве ризика, изазова и претњи. У оквиру реаговања на могуће војне претње, јасно смо дефинисали и изнели ставове Белорусије по питању употребе тактичког нуклеарног оружја које је распоређено на нашој територији“, рекао је министар одбране Белорусије Виктор Хрењин након седнице Савета безбедности земље.
Документ такође јасно дефинише обавезе републике према савезницима. Министар је додао да је на основу резултата рада и састанка, председник земље Александар Лукашенко наложио да се документ доради пре него што се поднесе на одобрење белоруској Народној скупштини.

Први пут регулисана употреба нуклеарног оружја

Главни новитет у војној доктрини Белорусије биће критеријуми и услови за примену руског тактичног нуклеарног оружја које је распоређено у републици, објаснио је за Спутњик главни уредник часописа „Национална одбрана“ Виктор Коротченко.
„Важно је истаћи да ће у документу бити регулисано питање употребе тактичног нуклеарног оружја. Као што је познато, то је руско тактичко оружје које се данас налази на територији Белорусије. Ипак, питања његовог регулисања, употребе биће део једног одељка. Тамо ће бити наведени критеријуми и услови његове могуће примене. То је потпуно нов моменат принципијелног карактера", рекао је Коротченко.
Такође је скренуо пажњу на то да ће потенцијални војни сукоби у доктрини бити подељени на међудржавне, односно између Белорусије и „рецимо, неке земље НАТО“ и међукоалиционе.
Војна доктрина је главни документ у којем су изнети кључни ставови државе о рату и миру и употреби војне силе у оквиру реаговања на изазове и претње.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је у марту прошле године да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Крајем године белоруски председник Александар Лукашенко је саопштио да су све бојеве главе испоручене и да су „на својим местима“.
Погледајте још:
Ивана Жигон - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
КУЛТУРА
Ивана Жигон: Кад је Србији било најтеже, Лукашенко је био највернији и најпоузданији пријатељ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала